11 χρόνια είναι πάρα πολλά!

1 peiaraikh kononeio

Κατ’ αρχήν το θετικό γεγονός: Σε συνομιλία που είχε το Portnet με τη διευθύντρια της Εφορείας Αρχαιοτήτων Δυτικής Αττικής, Πειραιά και Νήσων Στέλλα Χρυσουλάκη, το στέλεχος του υπουργείου Πολιτισμού παραδέχθηκε πως η δέσμευση ενός ζωτικής σημασίας για την πόλη χώρου για 11 χρόνια, είναι όντως πολύ μεγάλο διάστημα.
Ο λόγος για την περιοχή της Πειραϊκής που ξεκινάει αμέσως μετά τον «Αχινό», περιλαμβάνει την παλιά πλατεία Νίκης και φτάνει μέχρι τον παλιό «Ιππόκαμπο», πριν τον Πορφύρα, περιλαμβάνοντας στον αποκλεισμένο χώρο όλη την έκταση που απλωνόταν ως παρκάκι μπροστά από την περιοχή του παλιού «Διρό».
Πρόκειται για μια περιοχή αρκετά μεγάλη, αλλά το σημαντικότερο είναι πως αυτή είναι η μοναδική στην Πειραϊκή ακτογραμμή που εκτός από βόλτα, έχει και αρκετό χώρο για να κινηθούν με άνεση οικογένειες με μικρά παιδιά. Και πραγματικά οι παλιοί Πειραιώτες θυμούνται ότι, όταν επί δημαρχίας Παπασπύρου, στα μέσα της δεκαετία του ’80 διαμορφώθηκε η πλατεία Νίκης, με συντριβάνια, παρτέρια κια παγκάκια, δικαίως την αποκαλούσαν «βεράντα της Πειραϊκής». Αλλά ακόμη και η μη προσεγμένη συνεχόμενη έκταση απέναντι από το «Διρό»αποτελούσε ένα χώρο όπου μπορούσε κανείς να κάνει βόλτα, να διασκεδάσει ή να παίξει, αφού εκτός από τις όχι καλαίσθητες τέντες των καταστημάτων, παλιότερα δίνονταν παραστάσεις Καραγκιόζη και σχετικά πιο πρόσφατα υπήρχε παιδική χαρά για τα παιδιά.
Όλη αυτή η ζωντανή περιοχή έχει νεκρώσει από το 2005, όταν ξεκίνησαν εργασίες από την Αρχαιολογική Υπηρεσία για την ανάδειξη ενός πυργίσκου ή προμαχώνα των Κονώνειων Τειχών. Βεβαίως, να αναδειχθούν τα αρχαία. Αλλά πόσο καιρό θα κρατήσει επιτέλους αυτή η ανασκαφή;
Και εδώ έρχονται τα άσχημα νέα. Γιατί η αρμόδια διευθύντρια της Αρχιολογίας δεν μπόρεσε να δώσει συγκεκριμένη απάντηση. Πλην όμως αυτή διοικεί την υπηρεσία της . Κια αν δεν μπορεί να δώσει απάντηση σε ένα εύλογο αίτημα πολιτών , να αποδωθεί επιτέλους η περιοχή στην πόλη, τότε πρέπει άλλοι φορείς, πρωτίστως η Τοποική Αυτοδιοίκηση να αναλάβει δράση.