Κλασικός σταλινικός

karteros thanassis

Τα τελευταία χρόνια (ξανα) γυρνάει στο λιμάνι ο εικονιζόμενος Θανάσης Καρτερός. Ο πρώην διευθυντής του «Ριζοσπάστη», πρώην κορυφαίο στέλεχος του ΚΚΕ, πρήν γραμματέας της Κομματικής Επιτροπής Πειραιά του κόμματος, πρώην διευθυντής του «Σκάι», πρώην εξ απορρήτων του ιδιοκτήτη του την εποχή που με τις κασέτες διαφόρων πρακτόρων έδινε λυσσαλέα μάχη κατά του τότε πρωθυπουργού Κώστα Μητσοτάκη, ο πρώην γενικώς και σήμερα αρθρογράφος της «Αυγής» Θ. Καρτερός υπογράφει έναν λίβελο κατά του πρώην γραμματέα της ΚΝΕ (κι άλλα πρώην, όπως τα απαριθμεί) Τάκη Θεοδωρικάκου. Για την επιλογή του να αναλάβει σύμβουλος στρατηγικής του Κυριάκου Μητσοτάκη. Κι εντάξει η επιλογή του γνήσιου Πειραιώτη Τάκη Θεοδωρικάκου κρίνεται. Μπορεί να κριθεί πολιτικά.
Κι από έναν αριστερό, πρώην σύντροφο του και καθοδηγητή του, όπως ειναι ο Θ.Κ. αυτό θα περίμενε κανείς. Αυτό αν δεν ήταν ένας αμετανόητος σταλινικός. Που αφού δεν έχει (ή δεν παραθέτει τουλάχιστον στο άρθρο του) πολιτικά επιχειρήματα καταφεύγει στα πιο φτηνά απολιθώματα της σταλινικής επιχειρηματολογίας, που στον πυρήνα τους έχουν λάσπη και μόνο.
Αν και κάποια στιγμή αναγνωρίζει ο Θ.Κ. πως «ο αριστερός, όπως και ο δεξιός, και ο κεντρώος, και ο οποιοσδήποτε άλλος, έχει φυσικά το δικαίωμα να αλλάζει απόψεις, να κάνει νέες επιλογές, να μετακινείται, να μετανοεί αν θέλετε» (πάλι καλά, τι μεγαλόψυχος...), καταλήγει, απευθυνόμενος στον Τ. Θεοδωρικάκο, διαπιστώνοντας ότι «άξιος ο μισθός σου, στρατηγέ των συμβουλών και αρχιστράτηγε των συμβούλων».
Αλλωστε και για τον τίτλο του σταλινικού λιβέλου του όρους της αγοράς επιλέγει : «Που τα πουλάς αυτά ρε Τάκη», αναρωτιέται ρητορικά. Ίσως γιατί με τις αγοραπωλησίες και την αγορά γενικότερα είχε ο ίδιος, αν και παλιός κομμουνιστής, πολύ καλή σχέση...

eep logo