Μισό αιώνα πριν στον Πειραιά...

poulakidas 50 dhmotiko

Πριν 50 χρόνια, μισό αιώνα νωρίτερα, ακόμη και στο μεγάλο λιμάνι, στην πρωτεύουσα της βιομηχανικής και ναυτιλιακής ανάπτυξης της χώρας, τον Πειραιά, δίπλα στα φουγάρα πλοίων και εργαστασίων που καπνίζαν και δίναν ζωή στην πόλη, υπήρχαν εικόνες αδιανόητες. Χωμάτινοι δρόμοι με πέτρες, στις γειτονιές κάρα που τα τραβούσαν άλογα και γαϊδουράκια, παγοπώλες, γαλατάδες που άφηναν γιάλινα μπουκάλια στην εξώπορτα και πειρατικά ταξί που σε ανέβαζαν στην Αθήνα με 2-3 φράγκα.
Ο προφήτης Ηλίας ήταν μια αλάνα, ένα χωριό Κρητικών. Τα Μανιάτικα, πολύ περισσότερο από σήμερα, ένα Μανιάτικο χωριό. Στην Καλλίπολη οι Καρπάθικες φορεσιές των γυναικών δεν ήταν όπως σήμερα η εξαίρεση, αλλά ο κανόνας. Και η Τρούμπα δεν έκρυβε, αντίθετα υπερηφανευόταν γα τα κόκκινα φανάρια της. Το Τουρκολίμανο είχε ψαράδικα, στο Νέο Φάληρο υπήρχε ακόμη η αμμουδιά που σκέπασε το ΣΕΦ κι η Πειραϊκή δεν ήταν τόσο καλόφημη περιοχή. Το στέμμα δέσποζε στο Δημοτικό Θέατρο, αλλά και στο ρολόι που γκρέμισε ο Σκυλίτσης. Τα περίπτερα δίπλα του, στην παλιά αγορά, στο λιμάνι, πουλούσαν μαγιό, μάσκες, αναπνευστήρες και βατραχοπέδιλα στους εκδρομείς για τα Σελήνια της Σαλαμίνας και την Αγια-Μαρίνα της Αίγινας.
Σταθερή αναφορά δεκαετιών, αυτή που ακόμη δίνει χρώμα στην πόλη, ο Ολυμπιακός. Όλα ήταν διαφορετικά, όλα ίσως πιο αυθεντικά, όπως ορίζει ο πανδαμάτωρ χρόνος.

Πενήντα χρόνια μετά, κάποιοι συντηρούν τις μνήμες μιας άλλης εποχής. Όπως ο συνάδελφος Νάσος Πουλακίδας, που συναντήθηκε μετά μισό αιώνα με τους συμμαθητές του από το Δημοτικό και μας έστειλε το παρακάτω κείμενο με κάποιες φωτογραφίες:

«Τα είπαν μετά από 50 χρόνια!..

Έχουν περάσει όλες και όλοι τους τα 60 χρόνια!.. Ήταν συμμαθητές στο 21ο δημοτικό σχολείο Πειραιά (Προμηθέας) στην εξαετία 1961 – 1967. Είπαν, λοιπόν, με τα παραπανίσια κιλά τους, κάποιες, μάλιστα, είναι και γιαγιάδες να πιούν ένα ποτήρι κρασί και να θυμηθούν τα παλαιά. Ποια παλιά, όταν μιλάμε για 50 χρόνια πίσω!..
Έτσι προ ημερών συναντήθηκαν σε γνωστό στέκι του Προφήτη Ηλία έφαγαν και ήπιαν. Βέβαια δεν έδωσαν όλοι το παρών. Απουσίαζαν ο Πουλιμάς, Ο Εκμετζής, ο Κουνέλης, ο Μπουλιέρης. Από ψηλά, όμως, από τον παράδεισο όπου βρίσκονται θα χάρηκαν (είναι σίγουρο) και αυτοί. Οι παλαιοί συμμαθητές θυμήθηκαν τις αταξίες τους, τι είχαν περάσει μαζί για 6 χρόνια, αναφέρθηκαν στους δασκάλους τους και πείραξαν ο ένας τον άλλον! Ήταν η Β. Μπαλτσαβιά, η Αρετή – ψυχή της παρέας – η Ι. Μπαρμπούνη (αχ, βρε Λουκριτία…) η Μαρ. Πάνου, η Α. Βλαχοπούλου, η Μ. Σπανού, η Ρένα Καραγιαννάκη, ο Στ. Μέλλιος, ο Λ. Μπαλάνης, ο Γ. Λακαφώσης, ο Γ. Χρυσοβιτσιώτης (ο ωραίος της παρέας) και ο Νάσος Πουλακίδας – πειραχτήρι και αθεράπευτα Παναθηναϊκός.. Υποσχέθηκαν να τα ξαναπούν σύντομα, αφού η Αρετή ανέλαβε τα της νέας συνάντησης. Ευχή στη νέα μάζωξη να παραστούν περισσότεροι!»

 

eep logo