2ο Γυμνάσιο Αρρένων: 40 χρόνια μετά

2o sxoleio omadikh 3

Ήταν η τάξη αποφοίτων του 2ου Γυμνασίου Αρρένων Πειραιώς του 1976. 40 χρόνια μετά, οι δεσμοί παραμένουν ισχυροί, όπως άλλωστε αποδείχθηκε σε μια ευρηματική, όσο και συγκινητική συνάντηση συμμαθητών (πολλοί μετά συζύγων και τέκνων) στο ίδιο το σχολικό συγκρότημα του μετονομασθέντος πλέον σε 1ο Γυμνάσιο και Λύκειο Πειραιά.

Καθηγητές Πανεπιστημίου, επιστήμονες, καθηγητές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, επιτυχημένοι επιχειρηματίες, στάθηκαν όλοι στη σειρά υπακούοντας τα παραγγέλματα του γυμναστή τους κ.Δήμα, αλλά και κάνοντας προσευχή υπό τις οδηγίες του καθηγητή κ.Παριανού, ψέλνοντας λόφω των ημερών το «Χριστός Ανέστη».

2o sxoleio omilia
Στη συνέχεια η τάξη πήγε στην αίθουσα εκδηλώσεων στον πρώτο όροφο του σχολείου, όπου αναγνώστηκε ένα ξεκαρδιστικό γαλλικο-πειραιώτικο κείμενο του γαλλοτραφούς συμμαθητή Παράβαλου, που έκανε λόγο για «σερ ρεμάλ», «κοπανί αλά Πασαλιμανί» και άλλα συναφή.

Το κλου της βραδιάς θεωρείται μια ταινία-μοντάζ που δημιούργησε και πρόβαλε ο εκ των πρωτεργατών της εκδήλωσης Νίκος Καραβίτης, στην οποια αποτυπώνονται τα σχολικά χρόνια στα μέσα της δεκαετίας του ’70, παράλληλα με την εξέλιξη της πόλης και της κοινωνίας γενικότερα, στα από κάθε άποψη έντονα σε πολιτικό κια πολιτισμικό επίπεδο χρόνια, εκεί, στο γύρισμα της μεταπολίτευσης.

Αξίζει να σημειωθεί και αυτό είναι προσφορά-παρακαταθήκη της τάξης του ’76 στο σχολείο, το γεγονός ότι εξασφάλισε και πρόσφερε και πλέον εκτίθεται στην είσοδο του κτιρίου, μαρμάρινη ανάγλυφη επιγραφή, όπου αναφέρεται η ίδρυση του σχολείου το 1857 (!) ως Παρθεναγωγείου. Επίσης εκτίθενται σχέδια του παλαιού κτιρίου, εντυπωσιακού νεοκλασσικού, που σχεδίασε ο σπουδαίος Πειραιώτης αρχιτέκτονας Λαζαριμος.
Το κτίριο αυτό στέγασε το σχολείο από την μετατροπή του από Παρθεναγωγείο σε Β’ Γυμνάσιο Αρρένων και Θηλέων, μέχρι την κατεδάφισή του το 1967 και την ανέγερση του σημερινού κτιρίου. Όλη αυτή την ιστορια μπορεί κανείς, χάρη στην τάξη του ’76, να την παρακολουθήσει σε μια μικρή έκθεση, μπαίνοντας στο σχολείο, δεξιά.

Επανερχόμενοι στα της εκδήλωσης του Σαββάτου, πρέπει να σημειωθεί πως δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν ότι το δείπνο που ακολούησε ήταν λουκούλειο, απόλυτα αντάξιο των κιλών που υπερηφάνως φέρουν πολλοί εκλεκτοί συμμαθητές.

eep logo