Πολιτισμός Αφήγηση και Μνήμη

Παρουσίαση του βιβλίου της Δήμητρας Αναστασιάδου "Πολιτισμός Αφήγηση και Μνήμη" (εκδόσεις Ηρόδοτος) θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη, 6 Ιουνίου, στις 7 το απόγευμα στο Ίδρυμα Καίτη Λασκαρίδη (2ας Μεραρχίας & Ακτή Μουτσοπούλου) στον Πειραιά.

Για το βιβλίο θα μιλήσουν
Πέπη Ρηγοπούλου, Ομότιμος Καθηγήτρια Πολιτισμού ΕΚΠΑ, Συγγραφέας
Λίτσα Μπαφούνη, Ιστορικός, Διευθύντρια Πολιτισμού Δήμου Πειραιά
Αντιγόνη Ευστρατόγλου, Μεταδιδακτορική ερευνήτρια ΕΑΠ
καθώς και η συγγραφέας.

Ερειπιώνες, τόποι λειψάνων, θρύλων μετατρέπουν τον τόπο σε συμβολική εκκρεμότητα, μέσα από αφηγήσεις-θρύλους, ονόματα που στοιχειώνουν τον τόπο, το χωριό, τη συνοικία. Το τοπίο είναι διάτρητο από σκιές. Υπάρχουν τόποι που είσαι ακόμη δεμένος μαζί τους, παραμένεις δεμένος με τοπικούς θρύλους, σοκάκια γεμάτα σιωπές και σκιές. Οι πρακτικές και η διήγηση των θρύλων στον εαυτό μας αποτελούν πρακτικές επινόησης χώρων. Ο τόπος παράγει ένα αναποδογύρισμα, μια εξερεύνηση των ερημιών της μνήμης, μια επινόηση λειψάνων και θρύλων.
Τα αόρατα τοπία περιέχουν αόρατες ταυτότητες: εδώ ήταν, εκεί ήταν. Βλέπουμε αυτό που απουσιάζει, κινούμενα βάθη, σειρές μεταθέσεων, αποτελεσμάτων, νέων χρήσεων και πρακτικών, τεμαχισμένα μέρη και αποκομμένες περιοχές. Πρόκειται για μια γνώση που σωπαίνει -τόποι στοιχειωμένοι-, όπου κάποτε ήταν το πνεύμα της περιοχής. Τόποι με ιστορίες αναδιπλωμένες, παρελθόντα κλεμμένα, χρόνοι που μπορεί να ξετυλιχτούν, παλαιοί και νεότεροι, αφηγήσεις εν αναμονή δοσμένη στην οδύνη. (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)

eep logo