Χαριτόπουλος στο Δημοτικό!

charitopoulos 40

Τον Πειραιώτη συγγραφέα Διονύση Χαριτόπουλο τιμά ο δήμος Πειραιά στο Δημοτικό Θέατρο την Δευτέρα στις 7.30 το απόγευμα. Σε μια εκδήλωση στην οποία ανακοινώνεται ότι θα παραβρεθεί ο δήμαρχος Γιάννης Μώραλης, θα παρουσιάσει η δημοσιογράφος Πόπη Τσαπανίδου, κείμενα του θα διαβάσει ο Γιώργος Κιμούλης, ενώ για το έργο του θα μιλήσουν οι Κώστας Γεωργουσόπουλος, Γιάννης Ευσταθιάδης, Γιάννης Ξανθούλης και Λευτέρης Παπαδόπουλος.
Ο συγγραφέας μεταξύ άλλων του «Εκ Πειραιώς» και του «Πειραιώτες», αλλά και παλιότερα του «Η Νύχτα που έφυγε ο Μπούκοβι» και του «Δανεικιά Γραβάτα», αφηγήματα που καταγράφουν αυτοβιογραφικά ίσως τον Πειραιά του Δ. Χαριτόπουλου, μέχρι το 1967 που άφησε την γενέθλια πόλη, έχει κατακτήσει στα 40 χρόνια παρουσίας του στα γράμματα μια δική του θέση στην λογοτεχνία. Βέβαια ίσως ο τίτλος της εκδήλωσης «Ο Πειραιάς τιμά τον Δ. Χαριτόπουλο» να ακούγεται λίγο πομπώδης, για κάποιους ίσως να υποκρύπτει και μια κάπως «επαρχιώτικη» συμπεριφορά. Ε, σου λέει ο άλλος, δεν είναι κανένας «φάρος» της λογοτεχνίας ο Χαριτόπουλος να τον «τιμά» παρουσία μάλιστα του δημάρχου ο δήμος στο Δημοτικό. Τέλος πάντων «κακιούλες» λογοτεχνικές μπορεί να πει κανείς.
Σημασία έχει ότι το Δημοτικό στα τρία χρόνια επαναλειτουργίας του, με τον Τ. Τζαμαργιά στον πρώτο δύσκολο χρόνο και τον Ν. Διαμαντή τα επόμενα δύο έχει γίνει όντως κύτταρο πολιτισμού. Είτε με υψηλού επιπέδου παραστάσεις, είτε με ερασιτεχνικά θεατρικά (όπως το Σάββατο το πρωί όταν τέσσερα σχολεία του Πειραιά ανέβασαν εξαιρετικές δουλειές), είτε με εκδηλώσεις λόγου όπως της Δευτέρας (αλλά και υψηλότερου επιπέδου όλη την χρονιά) το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά όχι μόνο έχει μπει το ίδιο στον χάρτη της πολιτιστικής παραγωγής, αλλά επιπλέον έχει επανεγγράψει και την πόλη του Πειραιά σ’ αυτόν.

Pin It