Βιασύνη και " πληρωμένη" απάντηση για το Δημοτικό Θέατρο!

Η παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ στον δήμο Πειραιά έχει μια κακή παράδοση αναφορικά με το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά - που κατά τα λοιπά υποτίθεται ότι υπερασπίζεται ως έμβλημα (που όντως είναι) της πόλης. Κορυφαίο αρνητικό παράδειγμα όταν είχε ανακαλύψει ότι δήθεν έκλεισε λόγω ενός ατυχήματος. Βέβαια το Θέατρο ποτέ δεν έκλεισε, η παράταξη "Πειραιάς για Όλους" ποτέ δεν ζήτησε συγγνώμη, αλλά η δυσφήμιση είχε μια χαρά συντελεστεί.

Ο Γιώργος Γαβρίλης έχει χτίσει ένα μετριοπαθές προφίλ, στηριζόμενος κυρίως στην θητεία του ως Αντιπεριφερειάρχης Πειραιά κι αποφεύγοντας ατεκμηρίωτες τοποθετήσεις και κραυγές που πολύ συχνά χαρακτήρισαν τον δημόσιο λόγο του ΣΥΡΙΖΑ. Ως εκ τούτου πολλοί θεώρησαν (και κάποιοι ακόμη υποστηρίζουν) ότι η παρουσία της παράταξης του "Αλλάζουμε τον Πειραιά για Όλους και Όλες" (που ουσιαστικά είναι η συνέχεια της προηγούμενης) θα υιοθετούσε μια νηφάλια και τεκμηριωμένη προσέγγιση στα δημοτικά πράγματα.

Δυστυχώς όμως δεν ξεκίνησε καλά. Και πρόσφατα "ανακάλυψε" ότι το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά δεν διαθέτει πρόσβαση για ΑμεΑ και μειωμένη κινητικότητα. Κάτι που δεν ισχύει σε καμία περίπτωση!
Την καλύτερη απάντηση την έδωσε από την επίσημη ιστοσελίδα του Δημοτικού Θεάτρου ο καλλιτεχνικός του διευθυντής, Νίκος Διαμαντής (που όταν επέστρεψε στην θέση του ο δημοτικός ΣΥΡΙΖΑ πανηγύριζε για την " δικαίωση" του).


Γράφει λοιπόν αναλυτικά ο Ν. Διαμαντής:

'Mε μεγάλη προσοχή αλλά και με έκπληξη διάβασα την ανάρτηση του Γιώργου Γαβρίλη σχετικά με την προσβασιμότητα του Δημοτικού Θεάτρου σε άτομα με μειωμένη κινητικότητα. Τα όσα αναφέρει δεν αντανακλούν στην πραγματικότητα, καθώς προφανώς δεν έχει την συνολική εικόνα της κατάστασης.
Θα ήθελα λοιπόν να αναφέρω τα εξής:
Το Δημοτικό Θέατρο έχει πιστοποιημένη, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, πρόσβαση για άτομα με ειδικές ανάγκες καθώς και για άτομα με μειωμένη κινητικότητα στην δεξιά πλαϊνή είσοδο του θεάτρου.
Το θέατρο διαθέτει στην δεξιά πλαϊνή είσοδο:
1.Ράμπα πρόσβασης κατάλληλου μήκους, πλάτους και ρήσης.
2. Πλαϊνό κιγκλίδωμα εγκατεστημένο στην εξωτερική πλευρά της εν λόγω ράμπας.
3.Δίφυλλη πόρτα εισόδου κατάλληλου συνολικού πλάτους για την είσοδο αμαξιδίου και του συνοδού.
4.Η συγκεκριμένη είσοδος οδηγεί απευθείας σε πιστοποιημένο ανελκυστήρα, κατάλληλων διαστάσεων, για την μεταφορά των θεατών με μειωμένη κινητικότητα, από το επίπεδο της εισόδου στο επίπεδο της κεντρικής σκηνής (πλατεία θεάτρου) καθώς και στο επίπεδο του β ορόφου όπου βρίσκεται το φουαγιέ.
Επίσης θα ήθελα να ενημερώσω ότι μετά από προσωπικές ενέργειες τόσο του Δημάρχου Πειραιά κ. Γιάννη Μώραλη, όσο και δικές μου, έχουν λάβει γνώση για την ανάγκη περαιτέρω αναβάθμισης των υποδομών, τόσο το Υπουργείο Πολιτισμού (Αύγουστος 2023 ), όσο και ο σκηνοθέτης – ακτιβιστής, ιδρυτικό μέλος της ένωσης αναπήρων καλλιτεχνών κ. Αντώνης Ρέλλας (Οκτώβρης 2023) και αναμένουμε τις ενέργειες και προτάσεις τους.
Θα ήθελα να σας γνωστοποιήσω, ότι με την ευρύτερη έννοια, το Δ.Θ.Π. ως προστατευόμενο μνημείο, εποπτεύεται από την Εφορεία Νεωτέρων Μνημείων του ΥΠΠΟΑ και επομένως για την οποιαδήποτε μόνιμη αρχιτεκτονική επέμβαση απαιτείται έγκριση από τη συγκεκριμένη υπηρεσία.
Αξίζει να σημειώσουμε ότι το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά πρωτοπορώντας, έχει ενσωματώσει στο καλλιτεχνικό του πρόγραμμα μακροχρόνιες παρεμβάσεις - δράσεις για άτομα με ειδικές, κινητικές δυσκολίες, οι οποίες κατευθύνονται προς μία σύγχρονη διευρυμένη συμπεριληπτικότητα σε όλα τα επίπεδα (κοινωνικό, καλλιτεχνικό, εκπαιδευτικό).
Σε κάθε περίπτωση είμαστε στη διάθεση όλων για την όποια περαιτέρω ενημέρωση.
Με εκτίμηση
Νίκος Διαμαντής
Καλλιτεχνικός Διευθυντής Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά".

Το να συμβουλεύσει ο Γιώργος Γαβρίλης τους συνεργάτες του να είναι στο μέλλον πιο προσεκτικοί δεν θα ήταν κακή ιδέα...

eep logo