Σκιές «στον αέρα» πάνω από ΜΚΟ στο λιμάνι

prosfyges limani perimenoun

Σε μια αμφιλεγόμενη, όσο και σημαντική εφόσον επιβεβαιωθεί, καταγγελία προχώρησε ο Αθανάσιος Τσατσιλής, Πρόεδρος της ΠΟΕΠΛΣ, δηλαδή της Συνδικαλιστική Ένωσης των Λιμενικών κατά την διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε την Τρίτη στο ΥΝΑ.

Μιλώντας για τον ρόλο των ΜΚΟ, αναφέρθηκε σε ορισμένες, «πολύ λίγες», όπως χαρακτηριστικά είπε, που προξενούν με τη δράση τους προβλήματα, ιδίως σε ότι αφορά τα μέτρα τάξης που καλείται εκ της φύσεώς του να επιβάλλει το Λιμενικό στο λιμάνι. Πλην όμως, αν και ρωτήθηκε επιμόνως από το Portnet, αρνήθηκε να αποκαλύψει την ταυτότητα των συγκεκριμένων «προβληματικών» ΜΚΟ, υποστηρίζοντας ότι δεν τις γνωρίζει.

Το Portnet επιμένει, όπως και υποστήριξε δημοσίως κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, ότι μια τέτοια σοβαρή καταγγελία που διατυπώνεται δημόσια, από συνδικαλιστές ενός σώματος που φτάνει στα όρια της αυτοθυσίας για να βοηθήσει στην αντιμετώπιση μιας τόσο σοβαρής ανθρωπιστικής κρίσης πρέπει να τεκμηριώνεται. Ο Ερυθρός Σταυρός, το Χαμόγελο του Παιδιού και η Παμπειραϊκή Πρωτοβουλία είναι οι τρεις ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται στο λιμάνι του Πειραιά. Πριν από τρεις βδομάδες πρακτικά εξεδιώχθη από το χώρο μια «περίεργη» φινλανδική ΜΚΟ.

Ενδεχομένως κάποιοι εθελοντές-αλληλέγγυοι να έχουν λανθασμένη αντίληψη για το πώς μπορούν να βοηθούν, και αντί γι’ αυτό να δημιουργούν προβλήματα. Ιδεοληπτικοί με εμμονές έναντι ενστόλων γενικώς αλλά και ΜΜΕ. Αλλά μια αόριστη καταγγελία αφήνει να αιωρείται στον αέρα μια σκιά εις βάρος ενός «ανθρωπιστικού κύματος», μιας έκρηξης αλληλεγγύης, που μόνο περήφανους μπορεί να κάνει τους κατοίκους μιας χώρας και ειδικότερα μια πόλης κι ενός λιμανιού, του Πειραιά, οι οποίοι παρά την ασφυκτική οικονομική κρίση, θυμούνται την προέλευσή τους, πρόσφυγες κι αυτοί, και σηκώνουν το ανάστημά τους προσφέροντας όποια και όση βοήθεια μπορούν σε κατατρεγμένους ανθρώπους που βρίσκονται στη θέση που βρίσκονταν οι παππούδες τους.

Το Portnet πιστεύει πως δε πρέπει να καλύπτουν τη μεγάλη εικόνα, την εικόνα της αλληλεγγύης, του αλτρουισμού , στην οποία εκ της θέσεως του πρωταγωνιστικό ρόλο έχει το Λιμενικό Σώμα, οι όποιες τέτοιες μικρές εξαιρέσεις κουτών αλληλέγγυων.

eep logo