Μια αξιοσημείωτη πολιτική αντίφαση

Στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν την Τρίτη το μεσημέρι στον Δικηγορικό Σύλλογο Πειραιά οι πρόεδροι των Επιστημονικών Συλλόγων, του Εμπορικού Συλλόγου και των Επιμελητηρίων της πόλης για το φορολογικό νομοσχέδιο, επισημάνθηκε μια ενδιαφέρουσα αντίφαση. Πολιτική και Οικονομική.

Ως γνωστόν οι φιλελεύθερες και νεοφιλελεύθερες κυβερνήσεις μειώνουν τους φόρους, ενώ οι σοσιαλδημοκρατικές και γενικότερα αριστερές τους αυξάνουν. Αυτές είναι οι δυο βασικές οικονομικές αντιλήψεις σε όλον τον κόσμο. Οι μεν υποστηρίζουν ότι η ελάφρυνση των φορολογικών βαρών αφήνει ελεύθερο το επιχειρείν και ο παραγόμενος πλούτος λειτουργεί τελικά υπέρ των πολιτών. Οι δεν υποστηρίζουν ότι η φορολόγηση των επιχειρήσεων εξασφαλίζουν στο κράτος έσοδα που μπορούν να ενισχύσουν την κοινωνική πολιτική του. Εδώ όμως, όπως σχολίασε ο δημοσιογράφος Νότης Ανανιάδης, βλέπουμε τη φιλελεύθερη ΝΔ, που όντως είχε μειώσει ή καταργήσει πολλούς φόρους που βρήκε από την διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ να βάζει φόρους, επαναφέροντας τα τεκμήρια που πρώτο προ ετών είχε επιβάλει το ΠΑΣΟΚ, ενώ τα κόμματα στα κεντροαριστερά και αριστερά του πολιτικού φάσματος ζητούν κατάργηση ή ελάφρυνση των βαρών του φορολογικού νομοσχεδίου.
Για να σχολιάσει ο πρόεδρος του ΕΒΕΠ με φιλική και χιουμοριστική διάθεση: "Ε, Νότη το Σημιτικό ΠΑΣΟΚ κυβερνά"...

Για την ακρίβεια βέβαια και οι δύο δεν θυμήθηκαν ότι τα τεκμήρια τα είχε επιβάλει ο Δημήτρης Τσοβόλας ως υπουργός Οικονομίας του Ανδρέα Παπανδρέου, αλλά από τότε έχουν περάσει σχεδόν 35 χρόνια!
Η αντίφαση πάντως παραμένει κι είναι άξια προβληματισμού...

 

eep logo