Μεγάλα προβλήματα, αυτονόητες δηλώσεις..

mouzalas blue

Ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας που επισκέφθηκε το μεσημέρι της Καθαράς Δευτέρας τους πρόσφυγες στο λιμάνι του Πειραιά, είναι ένας ευγενής πολύ καλών προθέσεων και μεγάλης εμπειρίας στη διαχείριση προσφυγικών ροών ακτιβιστής – γιατρός. Κάπως έτσι θεωρήθηκε σχεδόν «ιδανική επιλογή» όταν ανέλαβε το κρίσιμο αυτό χαρτοφυλάκιο κατ’ αρχήν στην υπηρεσιακή κυβέρνηση που διεξήγαγε τις εκλογές του Σεπτεμβρίου και στη συνέχεια στην σημερινή κυβέρνηση.
Την Καθαρά Δευτέρα όμως μάλλον ατύχησε. Κι αυτό γιατί δεν περιμένεις από έναν υπουργό να κάνει διαπιστώσεις, αλλά να δίνει λύσεις. «Οι συνθήκες είναι κακές» είπε. Τραγικές, θα μπορούσε να προσθέσει. Αν και η κατ’ εξοχήν είδηση δεν προκύπτει από τις απαντήσεις του υπουργού, αλλά από την άρνηση του να απαντήσει για το αν η κυβέρνηση υποδέχτηκε το φαινόμενο απροετοίμαστη. Βεβαίως δεν μπορεί να αμφισβητήσει κανείς ότι ο κ. Μουζάλας προσπαθεί να δώσει λύσεις, αλλά αν ένας από τους καλύτερους υπουργούς της εμφανίζεται να σχεδόν να «σηκώνει τα χέρια ψηλά», αποδεικνύει ότι το πρόβλημα , αν δεν είναι άλυτο, απλώς ξεπερνά τις δυνατότητες του … μαθητή. Ακόμη κι όταν το ρίχνει στην «ποδοσφαιρκή πλάκα», ευχαριστώντας για την βοήθεια που προσφέρει τον Ολυμπιακό, αν και Πανιώνιος ο ίδιος, όπως είπε, ή ρίχνοντας την ιδέα να γίνει ένα «πρωτάθλημα αλληλεγγύης».
Για την ιστορία οι δηλώσεις του υπουργού ήταν οι εξής:
«Προσπαθούμε. Οι συνθήκες στον Πειραιά είναι κακές. Θα γίνουν καλύτερες. Θέλω να σας θυμίσω ότι έτσι ήταν στη Μυτιλήνη και στην πλατεία Βικτωρίας. Θέλει χρόνο, επιμονή, κινητοποιούμαστε οι συνθήκες να γίνουν καλύτερες και θα γίνουν. Αυτό που θέλω σήμερα να πω, είναι η θαυμαστή αλληλεγγύη που δείχνουν οι ανεξάρτητοι εθελοντές και οι οργανωμένοι εθελοντές. Χωρίς να θέλω να υποτιμήσω καμία οργάνωση, με απόλυτο σεβασμό και στις ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται, θα ήθελα να σας πω τη σεβαστή δουλειά που κάνει η πανπειραϊκή συνεργασία, οι αλληλέγγυοι και οι εθελοντές της για να βοηθήσουν αυτούς τους ανθρώπους και να τους σιτίσουν.
Θέλω να σταθώ με ιδιαίτερη αναφορά στο Δήμο Πειραιά, ο οποίος λειτουργεί μια κουζίνα και βοηθά στην σίτιση και ας μου επιτραπεί, έστω και σε αυτές τις τραγικές συνθήκες το αστείο, παρότι είμαι Πανιώνιος, να ευχαριστήσω τον Ολυμπιακό, ο οποίος παρέχει κάθε μέρα σίτιση σε αυτούς τους ανθρώπους. Μου φαίνεται μια πολύ καλή ιδέα οι ομάδες να μπουν σε ένα ''πρωτάθλημα'' αλληλεγγύης. Η χώρα μας στο ποδόσφαιρο έχει μια μεγάλη λαϊκή βάση, να οργανωθούν οι οπαδοί και οι εθελοντές και να υπάρχει ένα 'πρωτάθλημα'' αλληλεγγύης για να μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε στην κατάσταση».

eep logo