Κάτι κινείται στην πόλη και το λιμάνι

peiraias aerial

Η ανακοίνωση της British American Tobacco για επενδύσεις ύψους 100 εκατομμυρίων ευρώ μέσα σε τρία χρόνια για δημιουργία logistics της εταιρείας στον Πειραιά, δεν θα μπορούσε να έλθει σε καταλληλότερη στιγμή για την πόλη. Αν και δεν συνδέεται άμεσα με την υποψηφιότητα του Πειραιά για Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης το 2021, μπορεί να θεωρηθεί και ως μια ισχυρή ψήφος εμπιστοσύνης από έναν δυνατό επιχειρηματικό όμιλο προς την πόλη. Αλλά και η υποχρέωση της Cosco να προχωρήσει σε επενδύσεις στην Πολιτιστική Ακτή επίσης ενισχύουν της υποψηφιότητα του Πειραιά – άλλωστε στο φάκελο της υποψηφιότητας υπάρχει ρητή αναφορά τουλάχιστον στο Μουσείο Εναλίων Αρχαιοτήτων, που όταν γίνει θα είναι το μεγαλύτερο της Ευρώπης.

Όμως φαίνεται ότι κάτι κινείται στον Πειραιά. Δεν είναι μόνο η νέα Εθνική Βιβλιοθήκη και η Λυρική Σκηνή που χρηματοδοτήθηκαν από το Ίδρυμα Στ.Νιάρχος, είναι πλέον έτοιμες και καθώς βρίσκονται σε απόσταση μόλις δυο χιλιομέτρων από τα διοικητικά όρια του Δήμου, εντάσσονται οργανικά στην υποψηφιότητα του Πειραιά. Είναι και οι πληροφορίες που κυκλοφορούν για επικείμενη εκδήλωση ενδιαφέροντος από ιδιώτες τόσο για τη Βίλα Ζαχαρίου, όσο και για τον Πύργο στο λιμάνι!
Η Βίλα Ζαχαρίου επίσης αναφέρεται στο φάκελο της υποψηφιότητας του Πειραιά, καθώς ο κληροδότης ήταν Έλληνας μεγαλέμπορος από την Μπράιλα της Ρουμανίας. Τώρα στην πλατεία Κοραή ακούγεται ότι μετά την οικογένεια Μεταξά που επενδύει για 4στερο ξενοδοχείο στο λιμάνι, άλλος όμιλος του χώρου εκδηλώνει ενδιαφέρον για τη μετατροπή της Βίλας Ζαχαρίου σε μπουτίκ Hotel, από τη λειτουργία του οποίου θα μπορούν αν χρηματοδοτούνται οι σκοποί του Ιδρύματος Ζαχαρίου, που είναι η στέγαση άπορων καλλιτεχνών.

Όμως η πολύ μεγάλη έκπληξη μπορεί να γίνει στο λιμάνι. Μεγάλος ναυτιλιακός όμιλος που αναζητεί πολλές χιλιάδες τετραγωνικά στον Πειραιά, φέρεται να έχει «σκεφθεί» τον Πύργο ως μια εναλλακτική. Αντιλαμβάνεται κανείς ότι αν προχωρήσει αυτό το δύσκολο deal, θα μιλάμε για μια εντελώς διαφορετική εικόνα της πόλης. Αλλά σε κάθε περίπτωση, αυτή η κινητικότητα μόνο θετική μπορεί να είναι για τον Πειραιά κι αυτό χωρίς να συνδέεται υποχρεωτικά με την τύχη της υποψηφιότητάς του για την Πολιτιστική Πρωτεύουσα το 2021.

Pin It