Πολιτιστική, η τελευταία ευκαιρία;

peiraias politistiki protevousa

Καθώς την Τρίτη παρουσιάζεται ο φάκελος της υποψηφιότητας του Πειραιά ως Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης το 2021, δεν είναι λίγοι εκείνοι που αναδεικνύουν την υπόθεση ως κορυφαία για το λιμάνι και την πόλη του Πειραιά. Είναι μια μάλλον υπερβολική προσέγγιση του πράγματος. Διότι, εντάξει, όντως η ενδεχόμενη ανάδειξη του Πειραιά σε Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης θα δώσει ευκαιρίες ανάπτυξης και αναμόρφωσης του προφίλ της πόλης, ενώ αντίθετα αν χάσει από πόλεις όπως η Λάρισα ή η Καλαμάτα (όπου ρέουν άφθονα εκατοντάδες χιλιάδες εφοπλιστικά ευρώ για την προώθηση της συγκεκριμένης υποψηφιότητας) θα πληγεί πραγματικά το κύρος του Πειραιά. Αλλά μέχρι εκεί. Κι άλλες πόλεις στην Ελλάδα έγινα Πολιτιστικές Πρωτεύουσες στο παρελθόν και δεν ήλθε η … Δευτέρα Παρουσία – για να μη μιλήσουμε για ρεμούλα και σκάνδαλα.

Σε κάθε περίπτωση, αφού ο Πειραιάς είναι υποψήφιος, καλό είναι να διεκδικήσει μέχρι τέλους την ανάδειξή του, καλό είναι αν εκμεταλλευτεί κάθε ευκαιρία που μπορεί να προσφερθεί, αλλά δεν θα είναι και το τέλος του κόσμου αν δεν κερδίσει.

ΥΓ
Θεωρείται βέβαιο ότι η υποψηφιότητα του Πειραιά θα περάσει στη επόμενη φάση, στην λεγόμενη short list. Μαζί με άλλες τρεις υποψήφιες πόλεις. Ακούγεται δε ότι τότε θα αρχίσουν να ρέουν και εδώ «εφοπλιστικά» ευρώ για τη στήριξη της υποψηφιότητας. Σε κάθε περίπτωση, εκείνο που έχει σημασία, γίνει- δεν γίνει ο Πειραιάς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης, είναι να αναδειχθούν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της πόλης και πολλά από αυτά θα μπορούσαν να γίνουν, να δρομολογηθούν, ακόμη κι αν η διεκδίκηση δεν στεφθεί από επιτυχία.

 

Pin It

eep logo