Ρίσκο Μώραλη

olympiakos ghpedoΗ παρουσίαση του φακέλου της υποψηφιότητας του Πειραιά για Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2021, συνεπάγεται την ανάληψη ενός υψηλού πολιτικού ρίσκου εκ μέρους της δημοτικής Αρχής και του ίδιου του δημάρχου Γιάννη Μώραλη. Αν τα πράγματα πάνε καλά για τον Πειραιά και τελικά αναδειχθεί Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης, αναμφίβολα το κέρδος θα είναι μεγάλο για την πόλη και η εξέλιξη αυτή θα πιστωθεί στον Γ.Μώραλη.
Κι εδώ που τα λέμε με τον Π. Συναδινό επικεφαλής της ομάδας που συγκρότησε το φάκελο της υποψηφιότητας, όντως υπάρχουν πιθανότητες να προχωρήσει η υποψηφιότητα του Πειραιά.

Αν όμως παρ’ όλα αυτά κάπου, κάτι στραβώσει, τα πράγματα θα είναι αρκετά δύσκολα, όπως θα ήταν και για οποιονδήποτε δήμαρχο Πειραιά έχανε σε μια τέτοια διαδικασία από την Τρίπολη, τη Λάρισα, τη Σαλαμίνα ή την Καλαμάτα. Το ειδικό βάρος των ανταγωνιστριών πόλεων είναι αναμφισβήτητα πολύ μικρότερο από εκείνο της πόλης που φιλοξενεί το μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας. Να υπενθυμίσουμε ότι πρώτη Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης, όταν η Μελίνα Μερκούρη έπεισε τους ευρωπαίους υπουργούς Πολιτισμού να καθιερωθεί ο σχετικός θεσμός, ήταν η Αθήνα κι από την Ελλάδα ακολούθησαν η Θεσσαλονίκη και η Πάτρα. Ο Πειραιάς θα έπρεπε να ήταν παραπάνω στη σειρά, τουλάχιστον τρίτος. Αλλά και τώρα η ήττα θα είναι πολύ βαριά αν προκριθεί πχ. η Καλαμάτα, για τη συγκρότηση του φακέλου υποψηφιότητας της οποίας έχει ήδη συμβάλλει με κάποιες εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ, όπως ακούγεται, εφοπλιστής που κατάγεται από την περιοχή και έχει αναπτύξει εκεί μεγάλη επιχειρηματική δραστηριότητα. Αλλά, μαθημένος είναι στα ντέρμπι και στα δύσκολα ο Γ.Μώραλης – άλλωστε είναι και αντιπρόεδρος του Ολυμπιακού – οπότε μάλλον θα έχει μετρήσει όλα τα παραπάνω πριν μπει στο γήπεδο και θα ξέρει πως θα κερδίσει τον αγώνα.

eep logo