Η Toblerone χάνει το βουνό της...

Η σοκολάτα Toblerone, η γνωστή σοκολάτα με μέλι και νουγκά αμυγδάλου στην πρισματική συσκευασία, που πωλείται σε πάνω από 100 χώρες στον κόσμο, δεν θα αποκαλείται πλέον ελβετική, καθώς ο Αμερικανός ιδιοκτήτης της εταιρείας μεταφέρει εκτός Ελβετίας μέρος της παραγωγής.
Δεν χάνει, όμως, μόνο την εντοπιότητά της, μετά την απόφαση της Mondelez (MDLZ) να μεταφέρει τμήμα της παραγωγής στη Μπρατισλάβα, αλλά και ως εκ τούτου το εμβληματικό Μάτερχορν που κοσμεί τη χαρακτηριστική τριγωνική συσκευασία της.

«Για νομικούς λόγους, οι αλλαγές που κάνουμε στην παραγωγή μας, σημαίνουν πως πρέπει να προσαρμόσουμε τη συσκευασία μας στο πλαίσιο της συμμόρφωσης με την ελβετική νομοθεσία. Αφαιρέσαμε την προέλευση από το μπροστά μέρος της συσκευασίας και αλλάξαμε την περιγραφή “από την Ελβετία” σε “ιδρύθηκε στην Ελβετία”» ανέφερε εκπρόσωπος της εταιρείας στο CNN.

Η «ελβετικότητα» και οι προϋποθέσεις της
Υπό τον νόμο «ελβετικότητας» της Ελβετίας, ο οποίος ψηφίστηκε το 2017, τα εθνικά σύμβολα και ο ελβετικός σταυρός δεν επιτρέπονται σε προϊόντα που δεν ανταποκρίνονται στα κριτήρια «ελβετικότητας».

Ο νόμος αξιώνει για «ελβετικής παραγωγής τρόφιμα», να παράγονται με χρήση πρώτων υλών κατά 80% ελβετικών, ποσοστό που αυξάνεται στο 100% όταν πρόκειται για γάλα και γαλακτοκομικά. Επιπλέον, απαιτείται η βασική επεξεργασία τους να γίνεται στη χώρα, με εξαίρεση τα φυσικά προϊόντα που δεν προέρχονται από την Ελβετία – όπως το κακάο.

Η νέα συσκευασία
Η νέα συσκευασία της Mondelez περιλαμβάνει «μία διακριτή νέα γραμματοσειρά Toblerone και λογότυπο», καθώς και την υπογραφή του Τεοντόρ Τόμπλερ, ιδρυτή της σοκολατοποιίας μαζί με τον ξάδερφό του Εμίλ Μπάουμαν, το 1899 στη Βέρνη.
«Η Βέρνη είναι σημαντικό κομμάτι της ιστορίας μας και θα συνεχίσει να είναι και για το μέλλον» ανέφερε ο εκπρόσωπος.

 

Πηγή: CNN