Η εποχή του χαλβά!

Η Σαρακοστή είναι πλέον κοντά, και ο χαλβάς μπαίνει για άλλη μια φορά στο διαιτολόγιό μας.
Ας μάθουμε μερικά επιπλέον στοιχεία για το αγαπημένο παραδοσιακό γλυκό.

Ο χαλβάς «του μπακάλη» αποτελείται από ταχίνι και γλυκόζη είναι πλούσιος σε θρεπτικά συστατικά και, μάλιστα, η πρωτεΐνη του είναι υψηλής βιολογικής αξίας. Λόγω αυτού του γεγονότος, ο χαλβάς από ταχίνι μπορεί να υποκαταστήσει, εν μέρει, το κρέας αλλά και να βοηθήσει στη μείωση της κατανάλωσης του από ανθρώπους που επιλέγουν να νηστέψουν για κάποιες ημέρες ή που είναι χορτοφάγοι.

Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε ωφέλιμες για το καρδιαγγειακό σύστημα αντιοξειδωτικές ουσίες, ανάμεσά τους οι λιγνάνες, η βιταμίνη Ε και το σελήνιο καθώς επίσης και ικανοποιητικές ποσότητες σιδήρου, μαγνησίου και καλίου. Τα τρία τελευταία μικροθρεπτικά συστατικά είναι ιδιαίτερα σημαντικά για την υγεία αλλά και την καλή λειτουργία του ανθρώπινου οργανισμού. Ενδεικτικά να αναφέρουμε ότι η υψηλή πρόσληψη καλίου βοηθά στην καλύτερη ρύθμιση της πίεσης -άρα και στην πρόληψη της υπέρτασης- ενώ το μαγνήσιο στην καλύτερη λειτουργία του μυϊκού και νευρικού συστήματος.

Ας τον βάλουμε λοιπόν στο τραπέζι μας και, όχι μόνο τη Σαρακοστή...

eep logo