Ένα "διαφορετικό" αντίο στον Μάριο Βίτι...

Για τον ελληνιστή Μάριο Βίτι, που σύστησε την Νεοελληνική Γραμματεία στον κόσμο, αλλά και στην ίδια την χώρα, πολλοί έγραψαν και ευλόγως θα γράψουν πολλά.
Το περίεργο είναι ότι έγραψε και ένας τεχνοκράτης από τον χώρο της ναυτιλίας και των λιμανιών!
Στην σελίδα στο Facebook του Σωτήρη Θεοφάνη, πρώην προέδρου του ΟΛΠ και του ΟΛΘ, μπορεί να διαβάσει κανείς το εξής περιεκτικό και τεκμηριωμένο κείμενο για τον μεγάλο αυτόν μελετητή των νεοελληνικών γραμμάτων που μας άφησε...

MARIO VITTI - IN MEMORIAM
Μου έχει γίνει συνήθεια ίσως να αποχαιρετώ σπουδαίους Ελληνιστές στο ανεπίστρεπτο ταξίδι.
Έφυγε λοιπόν, πλήρης και αυτός ημερών, όπως νωρίτερα οι Patrick Leigh Fermor και Edmund Keely, ο σπουδαίος Ιταλός Ελληνιστής και Ιστορικός της Νέας Ελληνικής Λογοτεχνίας Mario Vitti.
Για μένα η περίπτωση του Mario Vitti έχει μία ιδιαίτερη αξία. Φοιτητής, στα 1978, θυμάμαι τη λαχτάρα αλλά και τη χαρά όταν έπιασα στα χέρια μου την πρόσφατη Έκδοση της Ιστορίας της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας του Vitti. Παρά το γεγονός ότι από πολύ μικρός αγάπησα τη Νέα Ελληνική Λογοτεχνία - μια αγάπη που βαστάει δεκαετίες, μολονότι σπούδασα Μηχανικός - και είχα διαβάσει αρκετά μέχρι τότε, το μοναδικό πόνημα του Vitti (αλήθεια πόσοι Έλληνες τον γνωρίζουν;) με βοήθησε να προσεγγίσω με συστηματικό τρόπο τον πλούτο των Νεοελληνικών Γραμμάτων, ενώ δεν είχα εγκύκλια φιλολογική Παιδεία.
Τα Ελληνικά Γράμματα οφείλουν στον Vitti μεγάλη ευγνωμοσύνη για το Έργο του. Να σημειώσω δύο άλλες σημαντικές εργασίες του που ευτύχησα να διαβάσω, το "Η γενιά του τριάντα: Ιδεολογία και μορφή" και το "Ιδεολογική λειτουργία της ελληνικής ηθογραφίας". Η περίπτωση του Vitti δικαιώνει απόλυτα αυτό που έχει γράψει ο Ισοκράτης "...το των Ελλήνων όνομα πεποίηκε μηκέτι του γένους, αλλά της διανοίας δοκείν είναι, και μάλλον Έλληνας καλείται του της παιδεύσεως της ημετέρας ή τους της κοινής φύσεως μετέχοντας", δηλαδή: "... το όνομα πάλι Έλληνες κατόρθωσε να μη συμβολίζει πια την καταγωγή, αλλά την καλλιέργεια του πνεύματος, και Έλληνες να ονομάζονται πιο πολύ όσοι δέχτηκαν τον τρόπο της δικιάς μας αγωγής και μόρφωσης παρά αυτοί που έχουν την ίδια με εμάς καταγωγή".
Καλό ταξίδι Mario. Η ευγνωμοσύνη μας θα σε συνοδεύει για πάντα...