Και που να τους πάνε;

metanastes seira

Διαβάζω τελευταία στο διαδίκτυο σχεδόν «αγανακτισμένα» κείμενα που αφορούν την είδηση ( ;) ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει hotspot για πρόσφυγες στο Σχιστό. Προσθέτουν μάλιστα κάποια από αυτά ότι η ευρύτερη περιοχή του Πειραιά είναι υποβαθμισμένη και θα έπρεπε να τους έστελναν π.χ. στα βόρεια προάστια.
Να γίνουμε λογικοί. Οπωσδήποτε κάπου θα πρέπει να φτιαχτούν hotspots. Τα νησιά που είναι ο πρώτος χώρος υποδοχής και ο Πειραιάς, το λιμάνι του οποίου υποδέχεται τα μεγαλύτερα κύματα από όσους προωθούνται προς την χερσαία χώρα, είναι μοιραία οι τόποι που διαθέτουν το «θλιβερό» προνόμιο να έχουν τις καλύτερες προϋποθέσεις για την δημιουργία αυτών των κέντρων στέγασης. Όσο παράλογο θα ήταν να μην φτιαχτεί κέντρο στέγασης πχ. στη Λέσβο, αλλά σε ένα άλλο νησί πιο δυτικά, άλλο τόσο είναι να μην επιλεγεί ένας χώρος κοντά στο λιμάνι, αλλά κάποιο άλλο σημείο, αφού οι πρόσφυγες θα διέσχιζαν ολόκληρη την Αθήνα.
Οπωσδήποτε το πρόβλημα είναι σύνθετο και πάρα πολύ δύσκολο. Όμως μόνο αν το αντιμετωπίσεις νηφάλια μπορείς να το λύσεις. Τι δεν πρέπει να γίνει; Τεράστια hotspots όπου θα στοιβαχθούν δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες. Δεν πρέπει να δημιουργηθούν παραγκούπολεις – γκέτο. Θα επηρεαστεί η ζωή των κατοίκων ακόμη κι αν αυτά τα κέντρα στέγασης θα φιλοξενούν έναν ελεγχόμενο αριθμό αστέγων; Πιθανότατα. Τι πρέπει να κάνουν οι τοπικές κοινωνίες διά των δημοτικών τους αρχών; Να ζητήσουν να αναλάβουν οι ίδιες την πρωτοβουλία να υποδείξουν τους κατάλληλους χώρους, ζητώντας από την Πολιτεία «αντισταθμιστικά» για την δημιουργία και λειτουργία των κέντρων φιλοξενίας. Οι κραυγές και το λαικίστικο ανάθεμα δεν οδηγούν πουθενά – μάλλον οδηγούν : πολίτες στους ναζί και την κοινωνία πίσω στον Μεσαίωνα.

Ν.Α.

 

eep logo