Περσινά, ξινά σταφύλια…

Μια «βουτιά» σχεδόν 20 ετών (για την ακρίβεια 18) επιχείρησε ο επικεφαλής του δημοτικού ΣΥΡΙΖΑ κατά την συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Πειραιά την Τετάρτη το απόγευμα. Με τον στόμφο και την υπερβολή που χαρακτηρίζει την ρητορική του ο Νίκος Μπελαβίλας κατήγγειλε τον πειραιώτη δημοσιογράφο Νότη Ανανιάδη γιατί το 2005 (!) δήθεν συνεργάστηκε με τον επιχειρηματία Θ. Χαραγκιώνη που, όπως είπε, «ήθελε να καταστρέψει την πόλη»! Μιλώντας για ταξίδια που οργάνωνε για δημοσιογράφους για να γράφουν υπέρ του σχεδίου του επιχειρηματία να κατασκευάσει mall πίσω από το «Καραϊσκάκη» στα οικόπεδα της πρώην ΧΡΩΠΕΙ.

Η αλήθεια είναι ελαφρά διαφορετική. Η επιχείρηση «Πλεύσις» συνεργάστηκε με την πολυεθνική εταιρεία SONAE SIERRA στην οποία συμμετείχε ο «Ομιλος Χαραγκιώνη». Ανέλαβε σύμβουλος επικοινωνίας (όπως προβλέπεται από το καταστατικό της και έχει κάνει και με άλλες επιχειρήσεις και οργανισμούς κατά καιρούς). Στο πλαίσιο των υποχρεώσεων της ήταν η δημιουργία μιας καμπάνιας ενημέρωσης για το φιλόδοξο σχέδιο κατασκευής mall εκεί. Υπογράφηκε ιδιωτικό συμφωνητικό που κατετέθη στην Εφορία, εξεδόθησαν τιμολόγια, κατεβλήθη ο ΦΠΑ που αντιστοιχούσε και τέλος ο φόρος που προέκυπτε. Καθαρά και απολύτως νόμιμα.
Έγιναν μια σειρά από επαφές, δημόσιες και ανοιχτές, με βουλευτές, δημοτικούς και νομαρχιακούς συμβούλους, θεσμικούς φορείς, όπως τα Επιμελητήρια, ο Εμπορικός Σύλλογος, το Εργατικό Κέντρο Πειραιά κλπ. Σε όλες αυτές τις συσκέψεις προβάλλονταν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που θα είχε η οικονομία της πόλης και οι εργαζόμενοι από την δημιουργία mall.
Ακόμη οργανώθηκαν δύο δημοσιογραφικές αποστολές, στην Λισσαβώνα, όπου η SONAE SIERRA λειτουργούσε τρία malls και στην Θεσσαλονίκη για τα εγκαίνια του εκεί mall “Mediterranean”. Στις αποστολές αυτές συμμετείχαν δημοσιογράφοι του τοπικού Τύπου, κάποιοι μάλιστα γνωστοί για τις πολιτικές σχέσεις τους με τον ΣΥΡΙΖΑ. Τελικά το project απορρίφθηκε από το δημοτικό συμβούλιο Πειραιά και στο τέλος του έτους η συνεργασία των δύο πλευρών ολοκληρώθηκε.

Τόσο απλά, νόμιμα και με τόση διαφάνεια. Ούτε «μαύρα», ούτε κάτω από το τραπέζι, ούτε απόπειρα επηρεασμού (πολύ περισσότερο χρηματισμού) δημοσιογράφων. Μάλιστα στην Λισσαβώνα, κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου που δόθηκε τουλάχιστον δύο προσκεκλημένοι δημοσιογράφοι (όχι εκείνοι που είχαν σχέσεις με τον ΣΥΡΙΖΑ) «στρίμωξαν» με τις δύσκολες ερωτήσεις τους τα στελέχη της εταιρείας.

Τώρα τι σημασία έχει αυτή η αναδίφηση της ιστορίας σχεδόν 20 χρόνια μετά; Η απάντηση μπορεί να αναζητηθεί μόνο αν μελετήσει κανείς προσεκτικά την πορεία του Ν. Μπελαβίλα στα σχεδόν τέσσερα χρόνια που βρίσκεται στα δημοτικά έδρανα. Τις αντιφάσεις και την αλλοπρόσαλλη πολιτική του. Σταχυολογούμε.
Αφού αρθρογράφησε υπέρ της προβλήτας κρουαζιέρας του ΟΛΠ, πρωταγωνίστησε σε ασκήσεις ακτιβισμού που οδηγούν στην καθυστέρηση του έργου.
Ζήτησε την παραίτηση του δημάρχου Γιάννη Μώραλη από το διοικητικό συμβούλιο του ΟΛΠ. Και λίγες εβδομάδες αργότερα την παραμονή του εκεί!
Και πολύ πρόσφατα πρωταγωνίστησε στο άκρως δυσφημιστικό για την πόλη ψέμα ότι δήθεν έκλεισε το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά.

Δεν τα λες και την πιο υπεύθυνη και εποικοδομητική αντιπολίτευση όλα αυτά. Όπως ούτε υπεύθυνη πολιτικά μπορεί να θεωρηθεί η στάση του ότι θα κυνηγήσει τον σταυρό στις βουλευτικές εκλογές και δεν θα είναι ξανά υποψήφιος δήμαρχος – ανθρώπινα βέβαια το καταλαβαίνει κανείς ότι θα του είναι δύσκολο να ξαναχάσει και μάλιστα με ποσοστό πολύ χαμηλότερο από εκείνο του ΣΥΡΙΖΑ στις εθνικές εκλογές, όπως είχε συμβεί και το 2019, αλλά πολιτικά η στάση κρίνεται ως ανεύθυνη. Κάπως έτσι εξηγούνται οι κορώνες, οι συκοφαντίες και η αναμόχλευση παλιών ξεκάθαρων ιστοριών. Αλλά, «αυτός είναι».

 

 

eep logo