Το «παραθυράκι» για την «γαλάζια περιπλοκή»

Η στήλη περιέγραφε χθες πως η υποχρεωτική «ποσόστωση» υπέρ των γυναικών στα ψηφοδέλτια προκαλεί «γαλάζια περιπλοκή» για τις ανδρικές υποψηφιότητες στην λίστα της ΝΔ στην Α’ Πειραιά και Νήσων. Το ψάξαμε λίγο παραπάνω και βρήκαμε πως δεν είναι απολύτως έτσι. Υπάρχει ένα «παραθυράκι».

Ο Νόμος απαιτεί από τα κόμματα να περιλάβουν στα ψηφοδέλτια τους γυναίκες υποψηφίους σε ποσοστό τουλάχιστον 40%. Αυτό οδηγεί στην περίπτωση της Α’ Πειραιά και Νήσων σε συγκρότηση της λίστας με 4 άνδρες και 3 γυναίκες. Πλην όμως η νομοθετική πρόβλεψη του 40% αφορά όλη την Επικράτεια. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι εάν σε πανελλαδικό επίπεδο υπάρχει το αναγκαίο ποσοστό γυναικών υποψηφίων δεν είναι υποχρεωτικό αυτό να κατανέμεται κατ’ αναλογία σε όλες τις περιφέρειες. Με απλά λόγια, δηλαδή, εάν σε μια περιφέρεια υπάρχει μια γυναίκα παραπάνω σε μια άλλη θα μπορούσε να είναι μια λιγότερη.

Βέβαια, αυτό θα δημιουργήσει έναν πονοκέφαλο παραπάνω στα επιτελεία που συγκροτούν τα ψηφοδέλτια – τα οποία κυρίως ασχολούνται με το πώς δεν θα τους προκύψει κανένα «μπουμπούκι» τύπου Πέτση- αλλά αποτελεί το μοναδικό «παραθυράκι» να σωθεί μια ανδρική υποψηφιότητα στην γαλάζια λίστα στον Πειραιά: εν προκειμένω του γιατρού και υποψηφίου δημάρχου με τη ΝΔ το 2019, Νίκου Βλαχάκου. Για να δούμε…

eep logo