Χριστουγεννιάτικο δέντρο ή καράβι;

Λαμπερά τα Χριστούγεννα, γεμάτα γλυκά, στολίδια, δώρα και γιορτινά τραπέζια. Φυσικά στο κέντρο του ενδιαφέροντος κάθε χρόνο βρίσκεται το χριστουγεννιάτικο δέντρο. Αυτό όμως δεν συνέβαινε από πάντα, καθώς το στολισμένο έλατο είναι σχετικά πρόσφατο έθιμο στην χώρα μας.

Η Ελλάδα είναι μια χώρα περήφανη για τους ναυτικούς και τους καπετάνιους της. Παλαιότερα λοιπόν, όταν οι γυναίκες περίμεναν στωικά τους ναυτικούς συζύγους τους να επιστρέψουν σπίτι, τον ερχομό τους γιόρταζαν με το χριστουγεννιάτικο καράβι. Συγκεκριμένα τη χριστουγεννιάτικη βάρκα, μια ξύλινη βάρκα που διακοσμούσαν με λαμπάκια και στολίδια, τοποθετώντας την είτε δίπλα από το τζάκι είτε έξω στην αυλή. Συνήθως, το στόλιζαν στις 6 Δεκεμβρίου προς τιμήν του Αγίου Νικολάου, προστάτη των ναυτικών.

Το έθιμο αυτό δεν «μπήκε» κάποια στιγμή στα σπίτια των ανθρώπων, αλλά ήταν ήδη εκεί. Μπορεί το στολισμένο έλατο να είναι μια ένδειξη θαλπωρής και ανανέωσης για τα νοικοκυριά αλλά δεν συγκρίνεται με την ιστορία που κουβαλάει το χριστουγεννιάτικο καράβι...