Η εποχή της γαλοπούλας!

20.000 γαλοπούλες από την Αμερικανική Γεωργική Σχολή στο εορταστικό τραπέζι...

Είναι μια ζουμερή και πλούσια σε κρέας... βασίλισσα. Από τα μέσα της δεκαετίας του 1960 που έφτασε στην Ελλάδα, κάθε Δεκέμβριο και αφού «στολιστεί» κατάλληλα, «τοποθετείται σε περίοπτη θέση στο γιορτινό χριστουγεννιάτικο τραπέζι». Πρόκειται για την γαλοπούλα της Αμερικάνικης Γεωργικής Σχολής (ΑΓΣ), η οποία πρώτη έφερε στην Ελλάδα την άσπρη γαλοπούλα, μέχρι τότε υπήρχαν μόνο οι μαύρες, και μπορεί αρχικά να εκτρέφονταν στο αγρόκτημα ορισμένες δεκάδες, γρήγορα όμως έγιναν εκατοντάδες και σήμερα ξεπερνούν τις 20.000.

Η πιο νόστιμη... ατραξιόν του Χριστουγεννιάτικου τραπεζιού, έλκει την καταγωγή της από την αμερικανική ήπειρο και οι πρώτοι Ευρωπαίοι που την αντίκρισαν ήταν οι Ισπανοί κατακτητές το 1500, οι οποίοι την ονόμασαν πουλί των... Ινδιών, καθώς είχαν την ψευδαίσθηση ότι εκεί βρισκόταν. Η κατανάλωση της στο ευρωπαϊκό Χριστουγεννιάτικο τραπέζι καθιερώθηκε από τις αρχές του 19ου αιώνα. Αντικατέστησε τη χήνα, την πάπια αλλά και τον κύκνο, που αποτελούσαν αγαπημένες γαστριμαργικές επιλογές των Ισπανών, των Άγγλων και των Γάλλων για την ημέρα των Χριστουγέννων. Σήμερα, σχεδόν εννέα στους δέκα κεντροευρωπαίους θεωρούν πως τα Χριστούγεννα δεν θα ήταν τα ίδια χωρίς την παραδοσιακή ψητή γαλοπούλα.