Τα επαγγέλματα της θάλασσας στους μαθητές των Σποράδων

O αλιευτικός και ο καταδυτικός τουρισμός αναδείχθηκαν ως τομείς, που προσφέρουν ευκαιρίες απασχόλησης στους νέους και τις νέες που θέλουν να εμπλουτίσουν το τουριστικό προϊόν των Σποράδων. Σε συνεργασία με τις Δημοτικές αρχές των νησιών, υπό την αιγίδα του Ιδρύματος Thalassa, και με την υποστήριξη του διδακτικού προσωπικού των Σχολείων, το Blue Generation επισκέφθηκε από τις 9 έως τις 11 Νοεμβρίου, τα Λύκεια Σκιάθου, Σκοπέλου και Αλοννήσου, όπου ενημέρωσε τους νέους και τις νέες για τις προοπτικές εκπαίδευσης και επαγγελματικής σταδιοδρομίας στην αναπτυσσόμενη Γαλάζια Οικονομία.

Οι μαθητές και οι μαθήτριες είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν καινοτόμους κλάδους, όπως η και η Ιχθυοκαλλιέργεια, και να ενημερωθούν για τις εξελίξεις σε παραδοσιακούς κλάδους, όπως ο Παράκτιος τουρισμός και η Αλιεία. Εντυπωσιάστηκαν μαθαίνοντας για τις αποδοχές που προσφέρει η Ναυτιλία σε νέους και νέες και εκδήλωσαν ενδιαφέρον για τις προοπτικές που προσφέρουν οι Θαλάσσιες Μεταφορές στις γυναίκες.

Το Blue Generation, η Ευρωπαϊκή πρωτοβουλία, που χρηματοδοτείται από τον Χρηματοδοτικό Μηχανισμό του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου, και της οποίας ηγείται η Μίλητος Συμβουλευτική Α.Ε., φέρνει τους νέους και τις νέες σε επαφή με τα γαλάζια επαγγέλματα, μέσα από παρουσιάσεις σε σχολεία, ανώτερα και ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα και σχετικούς φορείς.
Παράλληλα, δίνεται η δυνατότητα για δωρεάν mentoring επαγγελματικού προσανατολισμού, καθώς και επίσκεψης σε εγκαταστάσεις επιχειρήσεων (study visits) του κλάδου. Επίσης, έχουν αναπτυχθεί δωρεάν ψηφιακά εργαλεία που διευκολύνουν την πρόσβαση των νέων στη Γαλάζια Οικονομία: ο Οδηγός Καριέρας και η Blue Career job platform, στην οποία οι εργοδότες αναρτούν δωρεάν αγγελίες για ζήτηση ανθρώπινου δυναμικού.