Συνήθως στα social media τέτοια εποχή βλέπουμε αναρτήσεις από παραλίες εντυπώσεις από καλοκαιρινά τσιμπούσια ή πανηγύρια από όλη την Ελλάδα. Πράγμα απόλυτα λογικό, αν σκεφτεί κανείς ότι μια τόσο μικρή χώρα έχει τόσες πολλές και διαφορετικές μεταξύ τους γνωστές – και λιγότερο γνωστές- «γωνιές» που κάθε φορά σε εκπλήσσουν.
Επίσης καθώς η γιορτή της Παναγίας τον Δεκαπενταύγουστο, το «Πάσχα του καλοκαιριού», σηματοδοτεί την αρχή του τέλους των διακοπών (αν και ο Σεπτέμβριος παραμένει πάντα ένας υπέροχος μήνας για διακοπές στην Ελλάδα), πολλοί είναι εκείνοι οι οποίοι επιχειρούν έναν απολογισμό για το καλοκαίρι που ετοιμάζεται να δώσει την θέση του στο φθινόπωρο.
Υπάρχουν όμως και άλλες μορφές απολογισμού. Ο α’ αντιπρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Πειραιά, Βαγγέλης Κορκίδης συνέλεξε πληροφορίες, από συναδέλφους του επιχειρηματίες, στις οποίες πρόσθεσε τις προσωπικές του εμπειρίες και συνέθεσε έναν πρώτο τουριστικο – επαγγελματικό απολογισμό του καλοκαιριού. Σημειώνοντας στα θετικά της περιόδου ότι η βαριά βιομηχανία της χώρας, ο τουρισμός δουλεύει καλά, δίνοντας σημαντική ανάσα στην οικονομία. Και κάνοντας παρατηρήσεις για τα «αδύνατα σημεία» αυτής της λειτουργίας (π.χ «βραχιολάκια») ή την μειωμένη εμπορική κίνηση στις μεγάλες πόλεις. Προσθέτοντας τέλος την ανάγκη οι Εμπορικοί Σύλλογοι να δράσουν οργανωμένα ώστε οι επιχειρηματίες του κλάδου να έχουν μεγαλύτερο μερίδιο της πίτας από τον τζίρο της τουριστικής σεζόν στα μεγάλα αστικά κέντρα.
Διαβάστε παρακάτω την σύντομη , αλλά τόσο περιεκτική, αισιόδοξη , αλλά και ρεαλιστική ανάλυση του Βαγγέλη Κορκίδη.
«Έχοντας εικόνα προσωπικά από την Κρήτη και από άλλα μέρη μέσω γνωστών, όπως Σπέτσες, Ύδρα, Σαντορίνη, Πάρο, Χίο, Ρόδο, Σίφνο, Χαλκιδική, Τήνο και Πόρτο Χέλι, η πληρότητα αγγίζει το 95%. Βέβαια ο εγχώριος τουρισμός συμβάλει αρκετά σε αυτή την περίπτωση αλλά είναι πιο σημαντικό το φρέσκο εισαγόμενο χρήμα αν και τα βραχολάκια περιορίζουν τα έσοδα με αυτήν την τουριστική επιλογή-πατέντα...!
Όπως και να έχει, η βαριά βιομηχανία της χώρας μας φέτος δουλεύει καλά. Το είχαμε ανάγκη μετά το οικονομικό σοκ που προκάλεσε η πανδημία και πριν λίγους μήνες ο πόλεμος στην Ουκρανία.
Σχετικά με την εμπορική κίνηση στις μεγάλες πόλεις, παρά την περίοδο των θερινών εκπτώσεων, τα πράγματα δεν πάνε τόσο καλά καθώς αρκετοί συμπατριώτες μας, προτιμούν να δαπανήσουν χρήματα για τουριστικές αποδράσεις παρά την κατανάλωση αγαθών που δεν είναι πρώτης ανάγκης.
Αλλά και ο τουρίστας που επισκέπτεται την Αθήνα για την Ακρόπολη ή έρχεται μέσω κρουαζιέρας στον Πειραιά, επισκέπτεται τα μεγάλα κλειστά εμπορικά κέντρα που έχουν προγραμματίσει οι ταξιδιωτικοί πράκτορες.
Εδώ θα πρέπει να δούμε πώς μπορούμε να δράσουμε οργανωμένα ως Εμπορικοί Σύλλογοι ώστε να έχουμε μεγαλύτερο μερίδιο πίτας από τον τζίρο της τουριστικής σεζόν ».