Το νέο βιβλίο του Τάσου Αβραντίνη για δίκαιη φορολόγηση

«Ενιαίος Φορολογικός Συντελεστής: Ένας απλός, αναπτυξιακός και δίκαιος φόρος» είναι ο τίτλος του νέου βιβλίου του Τάσου Αβραντίνη που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Πατάκη και παρουσιάζεται την την Τρίτη στις 7:30 το απόγευμα στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών.

Ο γνωστός στο λιμάνι από την συμμετοχή του στις εκλογές του 2015 και 19 δικηγόρος και συγγραφέας Τάσος Αβραντίνης, ως μέλος του δ.σ. του Κέντρου Φιλελεύθερων Μελετών εισηγείται, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, μια αναπτυξιακή μεταρρύθμιση, μια «επαναστατική» πρόταση για τη φορολογία εισοδήματος φυσικών προσώπων: τη θέσπιση του ενιαίου φορολογικού συντελεστή ή αλλιώς την υιοθέτηση του συστήματος της αναλογικής φορολογίας («Flat Tax»). Ο συγγραφέας υποστηρίζει ότι το ποσοστό του φόρου πρέπει να μένει αμετάβλητο σε οποιοδήποτε ποσό κι αν ανέρχεται το εισόδημα των ανθρώπων. Οι πιο παραγωγικοί πολίτες δε θα πρέπει να τιμωρούνται μέσω μιας εξοντωτικής και άδικης φορολογίας. Θα πληρώνουν μεν μεγαλύτερο ποσό φόρου όταν το εισόδημά τους αυξάνεται, αλλά όχι και μεγαλύτερο ποσοστό φόρου από τους υπολοίπους.
Η καθιέρωση του ενιαίου φορολογικού συντελεστή σε συνδυασμό με την απλοποίηση συνολικά του φορολογικού συστήματος της χώρας θα ενθάρρυνε την παραγωγή, θα ενίσχυε τα κίνητρα δημιουργίας και πλουτισμού των ανθρώπων, θα απλοποιούσε δραστικά τις φορολογικές διαδικασίες, θα περιόριζε τη φοροδιαφυγή και φοροαποφυγή και θα αποκαθιστούσε τη φορολογική δικαιοσύνη.
Ο ενιαίος φορολογικός συντελεστής δε θα ευνοήσει τους ήδη πλούσιους, όπως μονότονα ισχυρίζονται οι υποστηρικτές του φορολογικού status quo. Οι πραγματικά ευνοημένοι από μια τέτοια ριζοσπαστική μεταρρύθμιση θα είναι οι ταλαντούχοι, εργατικοί, ικανοί και δημιουργικοί άνθρωποι από τα χαμηλότερα εισοδηματικά στρώματα του πληθυσμού, των οποίων σήμερα οι προσπάθειες υπονομεύονται και εμποδίζονται, και από τη φορολογία.

Την εκδήλωση και το βιβλίο θα προλογίσει ο πρόεδρος του ΚΕΠΕ, καθηγητής οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, Παναγιώτης Λιαργκόβας.

Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι:
Κωστής Χατζηδάκης, Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Αντιπρόεδρος ΝΔ
Κώστας Μπακογιάννης, Δήμαρχος Αθηναίων
Κατερίνα Σαββαΐδου, Αν. Καθηγήτρια Φορολογικού Δικαίου ΑΠΘ, Έδρα Jean Monnet στην Ευρωπαϊκή Φορολογική Πολιτική, πρ. Γεν. Γραμματέας δημοσίων εσόδων
Τη συζήτηση θα συντονίσει ο πρόεδρος του ΚΕΦίΜ Αλέξανδρος Σκούρας.

Η παρουσίαση του βιβλίου θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 21 Ιουνίου και ώρα 19:30 στην Αίθουσα Λεωνίδας Ζέρβας (Λεωφόρος Βασιλέως Κωνσταντίνου 48, Αθήνα).

 

ETEKA_Desktop

eep logo

KKE_Jun2022