Συνωστισμός στο λιμάνι!

Καθώς μπήκαμε στην τελική ευθεία για τις εκλογές, είτε γίνουν το φθινόπωρο, είτε την άνοιξη, εντείνονται οι ζυμώσεις για τα ψηφοδέλτια.

Το «εναρκτήριο λάκτισμα» έδωσε ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοινώνοντας την υποψηφιότητα της Δόμνας Μιχαηλίδου στην Α’ Πειραιά και Νήσων. Πειραιώτισσα, μεγαλωμένη στην Τερψιθέα, η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων θα μπει στο κυνήγι του σταυρού σε μια περιφέρεια που η ΝΔ το 2019 εξέλεξε πέντε βουλευτές, κάτι που φαίνεται πολύ δύσκολο να επαναληφθεί. Η υποψηφιότητα αυτή λογικά απομακρύνει την πιθανότητα να δοκιμάσει εδώ την τύχη του ο επίσης Πειραιώτης υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης.
Αν και δεν θα πρέπει να αποκλειστεί εντελώς αυτό το ενδεχόμενο εάν τελικά ο Κ. Μητσοτάκης αποφασίσει να τους ρίξει όλους στα βαθειά, αφήνοντας να εκλεγούν όσοι αποδειχθεί ότι μπορεί να «κολυμπήσουν» καλύτερα. Σημειώνεται ότι βουλευτές το 2019 εξελέγησαν οι Κ. Κατσαφάδος, Γ. Μελάς, Νόνη Δούνια, Ν. Μανωλάκος και Χ. Μπουτσικάκης, ο οποίος μάλλον δεν θα είναι εκ νέου υποψήφιος στρέφοντας το ενδιαφέρον προς τον δήμο Βούλας-Βάρης-Βουλιαγμένης.

Στην Α’ Πειραιώς και Νήσων θα είναι εκ νέου υποψήφιος ο Θοδωρής Δρίτσας, στενεύοντας έτσι τα περιθώρια εντυπωσιακής ενίσχυσης του ψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ. Έτσι δεν αναμένεται μετακινηθεί προς το λιμάνι ο βουλευτής στον βόρειο τομέα Γιώργος Κατρούγκαλος, που επίσης είναι πειραιώτης. Επίσης ούτε εδώ (αλλά ούτε και στην Λάρισα απ’ όπου κατάγεται) θα είναι υποψήφιος ο Κωστής Δήμτσας, όπως γράφτηκε. Ο στενός συνεργάτης του αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου, πρώην διοικητής του Αγίου Όρους επί ΣΥΡΙΖΑ και διευθύνων σύμβουλος της «Αποστολής» κατοικεί εδώ και δεκαετίες στον Πειραιά, κοντά στον Άγιο Νείλο, αλλά δεν θέλει να μπει στο κυνήγι του σταυρού και μάλιστα κόντρα στον Θ. Δρίτσα. Ίσως να τον δούμε σε κάποια εκλόγιμη θέση στο Επικρατείας, εάν ο Αλ. Τσίπρας θελήσει να στείλει το μήνυμα των καλών σχέσεων που διατηρεί με την Εκκλησία από τα χρόνια της διακυβέρνησης του. Η δεύτερη του 2019 Μαρία Ρεπούση αναμένεται να δοκιμάσει εκ νέου την τύχη της.

Η έκπληξη πάντως στην Α’ Πειραιά και Νήσων μάλλον θα γίνει από το ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ. Εδώ επιστρέφει στα ψηφοδέλτια του ο αντιδήμαρχος Δημήτρης Καρύδης. Πρώην βουλευτής το 2009, πρώτος σε όλες τις επόμενες εκλογικές αναμετρήσεις, χωρίς πάντως να βγαίνει έδρα, επέλεξε το 2019 την Τοπικη Αυτοδιοίκηση και τον δήμο Πειραιά. Αντιδήμαρχος του Γιάννη Μώραλη, αναμφισβήτητα επιτυχημένος, αγαπητός στην πόλη με ισχυρά δίκτυα πολιτών να τον στηρίζουν, οπωσδήποτε θα ενισχύσει το ψηφοδέλτιο, αν και η πιθανότητα να εκλεγεί βουλευτής στην είναι πολύ μικρή με βάση τα δημοσκοπικά δεδομένα του ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ. Πάντως το ψηφοδέλτιο του σημερινού τρίτου κόμματος θα ενισχυθεί ακόμη περισσότερο εάν επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες που θέλουν τον Παναγιώτη Φασούλα να σκέφτεται να κάνει την «μεγάλη επιστροφή». Πρώην βουλευτής το 2000- 04 και δήμαρχος το 2006-10, ο παλιός αρχηγός του Ολυμπιακού και της Εθνικής ομάδας διατηρεί συμπάθειες, ενώ ευλόγως υπολογίζει ότι ο χρόνος θα έχει απαλύνει τις εντυπώσεις από την όχι και τόσο επιτυχημένη, για να πούμε κομψά, θητεία του στον δημαρχιακό θώκο. Πάντως στο ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ μάλλον δεν θα δούμε τον πρώτο του 2019, τον πρώην πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά Στέλιο Μανουσάκη. Αντίθετα δεν θα είναι έκπληξη η υποψηφιότητα της στενής συνεργάτιδας του Νίκου Ανδρουλάκη κυρίας Μάρας Κουκουδάκη που επίσης είναι πειραιώτισσα.

Οπότε κάπως έτσι δικαιώνεται κι ο τίτλος του άρθρου για τον «συνωστισμό» στο λιμάνι…

ETEKA_Desktop

eep logo

KKE_Jun2022