Στις επάλξεις του αρχιπελάγους...

arxipelagos parakolouthish

Παρά τις δύσκολες καιρικές συνθήκες του χειμώνα, το Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας «Αρχιπέλαγος», δεν έλειψε ούτε μία μέρα από το πεδίο συνεχίζοντας εντατικά την έρευνα που στοχεύει στην προστασία των ελληνικών θαλασσών.

Με τα 4 σκάφη του «Αρχιπελάγους» και έμπειρες ερευνητικές ομάδες να έχουν έδρα στη Σάμο και τους Λειψούς, συνεχίστηκαν οι έρευνες για την καταγραφή των πληθυσμών των θαλάσσιων θηλαστικών, για την έρευνα και προστασία των κοραλιγενών οικοτόπων στα βαθιά νερά, την επαναφύτευση των θαλάσσιων λιβαδιών Ποσειδωνίας, για την καταγραφή των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής και της εξάπλωσης των ξενικών ειδών, ενώ συνεχίζεται εντατικά η έρευνα για την καταγραφή της έκτασης της μικροπλαστικής ρύπανσης σε διάφορα επίπεδα των θαλάσσιων οικοσυστημάτων.

Παράλληλα, οι εργασίες για τη δημιουργία του Καταφυγίου Θαλάσσιας Ζωής Αιγαίου στα βορειοδυτικά των Λειψών μπαίνουν στο τελικό στάδιο. Στόχος μας είναι μέσα στην επόμενη χρονιά να ξεκινήσει η λειτουργία του ως πρότυπο κέντρο περίθαλψης για προστατευόμενα θαλάσσια είδη, καθώς και ως καταφύγιο για δελφίνια που προέρχονται από τα ευρωπαϊκά δελφινάρια που επιτέλους σταδιακά σταματούν τη λειτουργία τους.