Προσωρινός Ραδιοφωνικός Σταθμός Πειραιώς το 1934!

peiraias shmatografikos stathmos

Στη λειτουργία του Προσωρινού Ραδιοφωνικού Σταθμού Πειραιώς, στις 14 Απριλίου του 1934, αναφέρθηκε με ανάρτησή του ο Στέφανος Μίλεσης, Πρόεδρος της Φιλολογικής Στέγης Πειραιώς, συγγραφέας, ιστορικός ερευνητής και ραδιοφωνικός παραγωγός του Καναλιού Ένα 90,4, που επιμελείται και παρουσιάζει κάθε Παρασκευή 16.00-17.00 το απόγευμα την εκπομπή «Πειραϊκές Ιστορίες».

Όπως τονίζει μεταξύ άλλων, ο κ. Μίλεσης, ο προσωρινός σταθμός Πειραιώς, εξέπεμψε με ένα μηχάνημα τύπου μαρκόνι, από ένα μικρό ύψωμα, στη σημερινή οδό Κρυστάλλη.

Ακολουθεί η ανάρτηση του Στέφανου Μίλεση:

Στις 14 Απριλίου του 1934 ξεκίνησε να λειτουργεί ο προσωρινός Ραδιοφωνικός Σταθμός Πειραιώς από ένα μικρό ύψωμα πάνω από την πλατεία Σερφιώτη, στη σημερινή οδό Κρυστάλλη. Εξέπεμψε με ένα μηχάνημα τύπου Μαρκόνι με το οποίο ήλπιζαν οι τεχνικοί να ακουστούν ευκρινώς σε απόσταση 300 χιλιομέτρων.

Μέχρι το 1934, οι λιγοστές ραδιοφωνικές εκπομπές γίνονταν στα Ελληνικά, από το Μπάρι της Ιταλίας, λόγω έλλειψης τεχνικών μέσων! Το γνωστό Ραδιο-Μπάρι όμως ήταν ιταλικό και όσα μετέδιδε λίγο ενδιέφεραν τους Έλληνες ακροατές.

Η λειτουργία του Ραδιοφωνικού σταθμού Πειραιώς διήρκησε ενάμιση χρόνο και αποτέλεσε το πρώτο και σημαντικό βήμα να αποκτήσει η Ελλάδα έστω και τελευταία στην Ευρώπη, τον πρώτο της ραδιοφωνικό σταθμό!

Στις εγκαταστάσεις του υψώματος του Αγίου Βασιλείου- έτσι το προσδιόριζαν τότε οι εφημερίδες- λειτουργούσε πρώτα ασύρματος επικοινωνίας πλοίων και ακόμα παλαιότερα ο Σηματογραφικός σταθμός του Πειραϊκού λιμανιού. Λόγω του τεράστιου μεταλλικού ιστίου που υπήρχε και που θύμιζε σταυρό, επικράτησε η περιοχή να προσδιορίζεται ως «Σταυρός», πολλά χρόνια φυσικά πριν να ονομαστεί «Σταυρός» το μνημείο αφανούς ναύτη στην Πειραική.

eep logo