Από την Μάνη για τον Πειραιά!

niki h thanatos

Στις αρχές της Άνοιξης του 1821 στον Μοριά η σπίθα της Επανάστασης γινόταν φλόγα που έμελε να πυρπολήσει τις καρδιές των υπόδουλων ελλήνων που ποθούσαν «να κάμουν το ρωμέικον»! Έτσι, όπως γράφει κι ο μεγάλος ιστορικός Μαρκ Μαζάουερ στο εμβληματικό του «Ελληνική Επανάσταση» (εκδ. Αλεξάνδρεια) το να αναζητήσει κανείς το που ακριβώς πρωτοάναψε η φωτιά της Επανάστασης είναι μάλλον χαμένος χρόνος. Πολλά χωριά, κωμοπόλεις και περιοχές διεκδικούν αυτήν την άτυπη τιμή. Αλλά τι σημασία έχει η ιστορική απάντηση; Αν υπάρχει σωστή και μία απάντηση…

Για τον Πειραιά, με τους ιστορικούς δεσμούς του με την Μάνη, η απάντηση δίνεται κάθε χρόνο στις 17 Μαρτίου. Όταν ξεσηκώθηκαν οι Μανιάτες υπό τον Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη και κήρυξαν την Επανάσταση, από την Αρεόπολη. Με σύνθημα το «Νίκη ή Θάνατος» (όχι «Ελευθερία», αφού θεωρούσαν ότι πάντα ελεύθεροι ήταν), που φυσικά παραπέμπει στο αρχαίο Λακωνικό « Ή ταν ή επί τας», κάθε χρόνο τέτοια μέρα οι Μανιάτες γιορτάζουν την αρχή του μονοπατιού που μας έβγαλε στο ξέφωτο της Ελευθερίας.

Φυσικά βουλευτές όλων των κομμάτων – βεβαίως και από τις δυο περιφέρειες του Πειραιά- βρέθηκαν στην Αρεόπολη, τιμώντας την εξέγερση. Γιατί η γνώση και η μνήμη της Ιστορίας κρατούν ζωντανό το ένδοξο παρελθόν και το συνδέουν με ένα καλύτερο μέλλον!