Εμάθατε στον Πειραιά καταστροφή μεγάλη...*

peiraias vomvardismos

Μια από τις πλέον γνωστές ιστορίες του βομβαρδισμού του Πειραιά αφορούσε στην γνωστή ταβέρνα του Θανάση Βίρβου.
Γνωστό για το περίφημο κρασί είχε γίνει για τον Πειραιά το στέκι της πόλης, ότι ήταν για την Αθήνα το ζαχαροπλαστείο του Ζαχαράτου. Δύο ημέρες νωρίτερα ο Θανάσης Βίρβος είχε προμηθευτεί ένα κοκκινέλι, αληθινή αμβροσία, και αυτό έγινε αφορμή η ταβέρνα να γεμίσει από κρατήσεις γάμων και αρραβώνων μιας και το κρασί ήταν το μόνο αγαθό που υπήρχε εν μέσω κατοχής.

Για αυτό και η ταβέρνα στις 11 Ιανουαρίου είχε κρατηθεί για το μεσημέρι, από ένα αρραβωνιασμένο ζευγάρι που θα έκανε τραπέζι στους 17 προσκεκλημένους του. Όλοι σκοτώθηκαν συμπεριλαμβανομένων του γέρο Βίρβου, των παιδιών του και ενός σερβιτόρου. Ο ένας εξ αυτών βρέθηκε να έχει τοποθετήσει στο κεφάλι του ένα καζάνι, προφανώς για να προφυλαχθεί από τα χαλάσματα που έπεφταν βροχή, χωρίς όμως να γλυτώσει την ασφυξία.
Ένας άλλος σερβιτόρος που την ώρα εκείνη βρέθηκε στο υπόγειο της ταβέρνας όπου είχε πάει να προμηθευτεί κρασί, σώθηκε! Κινδύνεψε και αυτός στη συνέχεια να πεθάνει από ασφυξία, μια ρωγμή όμως που είχε διατηρηθεί ανέπαφη με την επιφάνεια, ήταν αρκετή για την απαραίτητη παροχή οξυγόνου μέχρι που τον έβγαλαν την επομένη ημέρα στην κυριολεξία μεθυσμένο, καθώς έπινε από το κρασί της σωτηρίας του.
Από τους προσκεκλημένους μόνο ένας σώθηκε που πετάχτηκε λίγα λεπτά πριν τον βομβαρδισμό, σχεδόν τρέχοντας να πάει να αγοράσει τσιγάρα. Μάλιστα είχε προταθεί στον ένα σερβιτόρο να πάει να του τα αγοράσει αντί φιλοδωρήματος, όμως ο σερβιτόρος αρνήθηκε λέγοντας ότι είχε δουλειά.

Ο πλέον άτυχος όμως όλων, ήταν ο ιδιοκτήτης ο Θανάσης Βίρβος! Καθώς είχε γεράσει, είχε αφήσει την ταβέρνα στους γιους του και προτιμούσε ο ίδιος να παραμένει στο σπίτι του στο Χαλάνδρι. Πού και πού ερχόταν στον Πειραιά με μοναδικό σκοπό να θαυμάσει τα δυο παιδιά του.
Είχαν περάσει μήνες από τότε που κατέβηκε για τελευταία φορά κι έτσι αποφάσισε να επισκεφθεί τα παιδιά του στην ταβέρνα το πρωί της 11ης Ιανουαρίου. Μισή ώρα πριν τον βομβαρδισμό είχε φορέσει το καπέλο του και ήταν έτοιμος να επιστρέψει πίσω στο σπίτι του στο Χαλάνδρι. Κάποιος πελάτης της ταβέρνας τον καθυστερούσε με πειράγματα. Ο ένας του γιος μάλιστα που θα τον ακολουθούσε στο Χαλάνδρι τον πίεζε να ξεκινήσουν. Και ο Βίρβος για να μην τον καθυστερεί του είπε «Τράβα εσύ μπροστά και σε προλαβαίνω».

Ούτε ο πατέρας, ούτε ο γιος που προηγήθηκε επέζησαν. Διότι ο γερό Βίρβος την ώρα που έκανε να φύγει ξεκίνησε ο βομβαρδισμός και έτρεξε μέσα στο μαγαζί όπου συνάντησε τον θάνατο δίπλα στον δεύτερο γιο του. Αλλά και ο γιος που προηγήθηκε μια άλλη βόμβα τον σκότωσε στον δρόμο.Το πεπρωμένο φυγείν αδύνατον...

*γράφει ο Στέφανος Μίλεσης