Ιδέες για τα Φώτα…

theofaneia peristeri

Πέρασαν και τα Θεοφάνεια... Και για άλλη μια φορά – πολλοστή την τελευταία 15ετία- ο Πειραιάς που γινόταν για μια μέρα «πρωτεύουσα», έμεινε να νοιώθει μια «παραθαλάσσια επαρχία». Δεν πα να έχει το μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας κι από τα μεγαλύτερα της Ευρώπης; Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο πρωθυπουργός της χώρας, ακόμη κι ο Αρχιεπίσκοπος αλλού βρέθηκαν.

Η αρνητική αυτή παράδοση έχει ξεκινήσει από το μακρινό 2004 και τον τότε πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή. Μέχρι τότε ο εκάστοτε πρωθυπουργός και σχεδόν πάντα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατέβαιναν στον Πειραιά για τον Αγιασμό των Υδάτων. Από εκείνη την χρονιά ο πρωθυπουργός ( κι όσοι τον διαδέχθηκαν) άρχισαν να έλκονται από τα ακριτικά νησιά.

Το 2007, όταν μόλις είχε αναλάβει ο Παναγιώτης Φασούλας, ένας δημοσιογράφος που τότε ήταν ακόμη εκπρόσωπος Τύπου του, είχε την ιδέα να απευθυνθεί στο Λιμενικό και το Πολεμικό Ναυτικό, άνδρες των ειδικών δυνάμεων των οποίων άρχισαν να βουτούν για να πιάσουν τον Σταυρό. Το έθιμο είχε ξεχαστεί κι αναβίωσε έκτοτε.
Ο Νότης Ανανιάδης (ο δημοσιογράφος που είχε την ιδέα) μάλιστα θυμάται ότι μέσω του Δ. Αλφιέρη, που ήταν και τότε διευθυντής του γραφείου του Μητροπολίτη Πειραιώς, ζήτησε από τον τότε Αρχιεπίσκοπο, μακαριστό πλέον Χριστόδουλο, να μην δέσει μεν τον Σταυρό, αλλά αυτός να είναι ελαφρύς για να επιπλέει. Σαν να του είπαν να είναι βαρύς και να βουλιάξει. Μετά από απέλπιδες προσπάθειες των βουτηχτών επιστρατεύθηκε στέλεχος του Π.Ν με μπουκάλα οξυγόνου για να βρει τον Σταυρό που είχε χαθεί στην λάσπη του πυθμένα του λιμανιού. Κι ακόμη οι παριστάμενοι θυμούνται την αγωνία του (ελαφρώς προληπτικού τότε δημάρχου) ο οποίος έλεγε ότι αν χαθεί ο Σταυρός θα είναι μεγάλη γρουσουζιά και για την θητεία του. Τελικά ο Σταυρός βρέθηκε, αν και η θητεία του δεν πήγε και τόσο καλά…

Πίσω στα δικά μας και το 2022. Τα Θεοφάνεια έχουν χάσει την λάμψη τους. Ο Πειραιάς, η «πρωτεύουσα της Ναυτιλίας» δεν βρίσκεται στο επίκεντρο της ημέρας. Έστω εκείνης της ημέρας. Απαιτούνται ιδέες από την δημοτική αρχή για να ξαναγίνει. Κι ιδέες υπάρχουν – το έχουμε ξαναγράψει.
Πρόχειρα : Ένα φόρουμ για την θαλάσσια οικονομία με καλεσμένους προσωπικότητες του χώρου παγκοσμίου κύρους, σε συνεργασία ίσως με ιδιωτικούς φορείς (π.χ. «Ποσειδώνια») ή και το Πανεπιστήμιο που θα γινόταν αυτές τις μέρες στον Πειραιά – ίσως σε ένα ξενοδοχείο του λιμανιού ή τον «Πύργο» - θα τραβούσε τα φώτα. Κι ο Πειραιάς θα ξαναγινόταν ο πρωταγωνιστής των Φώτων.
Προφανώς θα υπάρχουν κι άλλες ιδέες. Το ζήτημα είναι να μην μείνουν ιδέες. Η δημοτική αρχή Μώραλη έχει αποδείξει ότι κινείται μεθοδικά κι επιτυγχάνει αθόρυβα εκεί που άλλοι δεν τολμούσαν να προσπαθήσουν καν («Πύργος», Τουρκολίμανο, Παπαστράτου). Δεν έχει να χάσει τίποτε αν τουλάχιστον κάνει μια προσπάθεια ώστε το 2023 τα Φώτα να φωτίσουν την πόλη και το λιμάνι…