Το εφήμερον της τέχνης..

justin baterman

Έχοντας ως καμβά το φυσικό τοπίο, ο Justin Bateman δημιουργεί από χαλίκια και πέτρες «ψηφιδωτά» έργα τέχνης. Ζώντας στην Τσιανγκ Μάι, στην Ταϊλάνδη, ο Βρετανός καλλιτέχνης αφήνει τα έργα του σε παραλίες, στα δάση, δίπλα σε σιδηροτροχιές και πάνω στα βουνά. Στον λογαριασμό του στο Instagram, ο Bateman απλά δηλώνει «τα χαλίκια είναι τα πίξελ μου».

Από διάσημα πρόσωπα μέχρι εμβληματικά έργα τέχνης, κάθε έργο αιχμαλωτίζει τον χαρακτήρα του θέματός του σε μια περιορισμένη παλέτα χρωμάτων της πέτρας. Χρησιμοποιώντας χαλίκια που βρίσκει ο ίδιος, στην πραγματικότητα δεν σχεδιάζει εκ των προτέρων τα πορτρέτα του· αφήνει τις πέτρες να καθορίσουν την καλλιτεχνική σύνθεση.

Απαιτούνται αρκετές μέρες για την ολοκλήρωση κάποιων από τα προτρέτα από χαλίκια του Bateman. Ο καλλιτέχνης, όμως, δεν αποκτά συναισθηματική εξάρτηση με τα έργα που δημιουργεί. Για τον ίδιο, η πιο ικανοποιητική πλευρά της καλλιτεχνικής δραστηριότητάς του είναι ότι η φύση στο τέλος θα επαναδιεκδικήσει τα έργα. «Η τέχνη μου είναι παροδική, μόνον ίχνη αφήνω» υπογραμμίζει.

Αν και τα «ψηφιδωτά» τελικά θα εξαφανιστούν, ο Bateman τα φωτογραφίζει ως ψηφιακά αναμνηστικά...

eep logo