Tο Γεωπάρκο Λαυρεωτικής στα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO

GEOPARKO

Ένα μεγάλο κομμάτι της νότιας Αττικής, γεμάτο από «θησαυρούς» φυσικούς, αρχαιολογικούς, ορυκτούς και γεμάτο από την ιστορία που τα συνοδεύει όλα αυτά και φτάνει μέχρι τα βάθη των αιώνων, φιλοδοξεί να ενταχθεί στα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO. Πρόκειται για το Γεωπάρκο της Λαυρεωτικής, το οποίο καλύπτει μια μεγάλη έκταση και η δημοτική Αρχή δούλεψε σκληρά και με μεράκι για μεγάλο διάστημα, προκειμένου να διαμορφώσει κατάλληλα όλα τα προαπαιτούμενα, ώστε να πάρει την έγκριση.

Είναι η δεύτερη φορά που ο δήμος Λαυρεωτικής επιχειρεί να εντάξει το Γεωπάρκο στα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO. Η πρώτη ήταν το 2010, όμως τότε εμφανίστηκαν διάφορες ατέλειες, όπως για παράδειγμα στο θέμα της ασφαλείας. Τώρα, υπήρξαν αναλυτικές μελέτες και εκτεταμένες εργασίες για όλα τα ζητήματα, για την ασφάλεια, τη βιωσιμότητα, για την πρόσβαση και την επισκεψιμότητα, διαμορφώθηκαν χώροι και διαδρομές στους γεώτοπους, τοποθετήθηκαν παγκάκια, κιόσκια, δημιουργήθηκε ειδικό γραφείο του Γεωπάρκου, υπάρχει διασύνδεση των πολλών αρχαιολογικών χώρων, αλλά και διασύνδεση με τα διάφορα μουσεία, όπως το ορνιθολογικό, το αρχαιολογικό, το μουσείο μεταλλείων, το Κέντρο περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, διασύνδεση με τα μοναστήρια. Και σύντομα ο στόλος του δήμου θα συμπληρωθεί με τραινάκι και ποδήλατα για το tour. Γι' αυτό και υπάρχει αισιοδοξία πως το Γεωπάρκο της Λαυρεωτικής θα πάρει την έγκριση.

Οι αξιολογητές της UNESCO επισκέφτηκαν πριν από λίγες ημέρες το Γεωπάρκο. Ήταν οι κ.κ. Λουίς Αλκάλα και Κριστιάν Σιομπανού, οι οποίοι ξεναγήθηκαν σε όλα τα σημεία ενδιαφέροντος, γνώρισαν από κοντά τις σπάνιες γεω-μεταλλευτικές πτυχές της περιοχής και για ένα πενταήμερο μελέτησαν κάθε παράμετρο, ενώ πραγματοποιήθηκε και ειδική εκδήλωση στο Τεχνολογικό Πολιτιστικό Πάρκο Λαυρίου, για την παρουσίαση του Γεωπάρκου, με ομιλητές Έλληνες και ξένους επιστήμονες, αλλά και τη διευθύντρια της Εφορίας Αρχαιοτήτων Ανατολικής Αττικής δρ. Ελένη Ανδρίκου.

Η απάντηση της αξιολόγησης αναμένεται τον Δεκέμβριο, ωστόσο είναι διάχυτη η εντύπωση πως αυτή τη φορά οι αξιολογητές έφυγαν ικανοποιημένοι. Άλλωστε και οι όποιες παρατηρήσεις έκαναν, αφορούσαν κάποια διαδικαστικά θέματα, όπως το να είναι πιο απλό το έμβλημα του Γεωπάρκου ή την πρόσληψη υπαλλήλων αποκλειστικά για το Γεωπάρκο. Μάλιστα ανέφεραν κι ένα πλεονέκτημα, που δεν το συναντάς σε άλλα Γεωπάρκα παγκοσμίως, όπως το ότι υπάρχουν πολύ κοντά λιμάνι και αεροδρόμιο και βρίσκεται σε απόσταση μικρότερη της μιας ώρας από την πρωτεύουσα, όταν σχεδόν όλα τα Γεωπάρκα παγκοσμίως βρίσκονται σε πολύ απομακρυσμένες περιοχές.

eep logo