Πειραιάς – Αθήνα – Θεσσαλονίκη: Τι λένε οι δημοσκοπήσεις…

dimoskopish

Μπορεί οι έρευνες της κοινής γνώμης να εστιάζουν κυρίως στην κεντρική πολιτική σκηνή και τα κόμματα (αλλά και αυτή την περίοδο στο ΚΙΝΑΛ και τις προσεχείς εσωκομματικές εκλογές για την ηγεσία του), υπήρξε όμως και δημοσκοπήσεις (της ίδιας εταιρείας) που μέτρησαν την ικανοποίηση από το έργο των δημάρχων στις τρεις μεγαλύτερες πόλεις της χώρας. Για την Αθήνα και την Θεσσαλονίκη πάντως τα δεδομένα είναι αρκετά διαφορετικά από τον Πειραιά, δεδομένου ότι ο Κώστας Μπακογιάννης και ο Κωνσταντίνος Ζέρβας είναι στην μέση της πρώτης τους θητείας, ενώ ο Γιάννης Μώραλης είναι ήδη επτά χρόνια δήμαρχος και βρίσκεται στην μέση της δεύτερης θητείας του!

Η έρευνα της GPO για τον δήμο Πειραιά που είδε το φως της δημοσιότητας πριν λίγες μέρες είναι σχετικά γνωστή. Έπειτα από 7 χρόνια δημαρχίας, οι Πειραιώτες στην πλειοψηφία τους, σε ποσοστό 57,1% δηλώνουν ικανοποιημένοι από το έργο της δημοτικής αρχής Μώραλη. Αυτό ξαφνιάζει ίσως, γιατί επτά χρόνια δεν είναι λίγα και κάποιος θα περίμενε μια εύλογη φθορά. Από την άλλη πλευρά ένας προσεκτικός παρατηρητής θα θυμόταν ότι το 2019 ο Γιάννης Μώραλης εξελέγη συγκεντρώνοντας σημαντικά μεγαλύτερο ποσοστό (σχεδόν 48%) από εκείνο που είχε συγκεντρώσει ( σχεδόν 35%) στον πρώτο γύρο του 2014 απέναντι στον Β. Μιχαλολιάκο. Προφανώς η δουλειά του στην πρώτη του θητεία εκτιμήθηκε από τους πειραιώτες και κατ’ αναλογία η συνολική παρουσία του επί επτά έτη στη θέση του δημάρχου έχει οδηγήσει στο «ρεκόρ» θετικών ψήφων, σύμφωνα με την πρόσφατη έρευνα.

Τα πράγματα δεν είναι τόσο καλά για τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης Κ. Ζέρβα σε έρευνα της ίδιας εταιρείας λίγους μήνες νωρίτερα είδε την πλειοψηφία του 52,8% να εμφανίζεται δυσαρεστημένη από το έργο του, ενώ ικανοποιημένο δήλωνε μόνο το 45,5%. Ενώ κάπως καλύτερα (αλλά όχι τέλεια) ήταν τα πράγματα για τον Κώστα Μπακογιάννη με τις θετικές και αρνητικές γνώμες για το μέχρι σήμερα έργο του να είναι μοιρασμένες.

Ας σημειωθεί εδώ ότι στην λήξη της θητείας του ο Γιάννης Μώραλης θα είναι ο δήμαρχος με την μεγαλύτερη διάρκεια θητείας μεταπολιτευτικά στον Πειραιά. Κι αυτό γιατί η πρώτη θητεία ήταν 5ετής, η τρέχουσα 4ετής (συν 6 μήνες όπως έχει ανακοινωθεί), οπότε θα μετράει εννιάμιση χρόνια στον δημαρχιακό θώκο ( οι Στ. Λογοθέτης και Χρ. Αγραπίδης είχαν δυο συνεχείς τετραετείς θητείες). Μένει να φανεί αν θα συνεχίσει να σπάει τα ρεκόρ το 2023 κερδίζοντας, ίσως με ακόμη μεγαλύτερο ποσοστό, μια τρίτη θητεία…

 

eep logo