Το «πράσινο» εστιατόριο «Μaloma» του σεφ Αθανασόπουλου στις Βρυξέλλες!

maloma 2

Ένα εστιατόριο με σφραγίδα ελληνική και μακρινή καταγωγή από τον Πειραιά είναι από εκείνα που ξεχωρίζουν το τελευταίο διάστημα στις Βρυξέλλες.
Ο 32χρονος σεφ, Γιώργος Αθανασόπουλος και ο 30χρονος επίσης σεφ, Βικτόρ Ντεραμέι, αντί να αφήσουν την πανδημία να τους λυγίσει μετέτρεψαν το «Μaloma» σε ένα από τα καλύτερα εστιατόρια στην παράδοση κατ’ οίκον, χωρίς όμως να λείπει η γκουρμέ πινελιά.

«Το να απολαύσεις ένα υπέροχο φαγητό στο εστιατόριο είναι συνδυασμός πολλών παραγόντων, ένας από αυτούς είναι και η επιλογή των υλικών, που πρέπει να είναι φρέσκα και ποιοτικά» εξηγεί ο Γιώργος Αθανασόπουλος.
Τονίζει ότι «η γεύση των προϊόντων που πωλούνται εντός 24 ωρών από τη συγκομιδή είναι χίλιες φορές καλύτερη. Αγοράζοντας απευθείας από τους αγρότες, οι εστιάτορες μπορούν να μάθουν πολλά για τα προϊόντα και να παρέχουν αυτές τις πληροφορίες στους πελάτες τους».

Ο Γιώργος Αθανασόπουλος, γεννημένος στις Βρυξέλλες από Έλληνες γονείς, σπούδασε στη φημισμένη «Ecole Hôtelière» στο Ναμούρ, και αργότερα εργάστηκε στο «Αir du Temps», το «Pastoral», το «Château du Mylord» και το «Βοbon», όλα με δύο αστέρια Μισελέν. Πάντα όμως, ήθελε να αποκτήσει τη δικό του εστιατόριο. Και τα κατάφερε. Μαζί με τον Βικτόρ άνοιξαν το «Maloma», στο Σκαρμπέκ των Βρυξελλών, την 1η Μαρτίου 2020. Οι δύο σεφ δεν άφησαν τον κορονοϊό να μπει εμπόδιο στα σχέδιά τους.

Σε αφιέρωμα με τα καλύτερα εστιατόρια στην κατ’ οίκον παράδοση, το rtbf ανέφερε: «Αντί να δουν τα όνειρά τους να καταστρέφονται, κινητοποίησαν το ταλέντο τους, το οποίο δεν λείπει, για να συνεχίσουν να υπάρχουν», ενώ η Soir είχε συμπεριλάβει το «Μaloma» στις προτεινόμενες επιλογές (για κατ’ οίκον παραγγελίες ) για το εορταστικό γεύμα τα Χριστούγεννα του 2020.

«Παρότι γεννήθηκα και μεγάλωσα στις Βρυξέλλες, η αγάπη μου για την Ελλάδα είναι δεδομένη, όπως και η ανάγκη να προβάλω τους θησαυρούς της ελληνικής γης μέσα από την κουζίνα μου. Βέβαια και χρησιμοποιώ ποιοτικά ελληνικά προϊόντα, όπως ελαιόλαδο, ελιές, κρόκο Κοζάνης, ρίγανη, μαστίχα Χίου, τσάι του βουνού, γιαούρτι πρόβειο, κάποια κρασιά» επισημαίνει.

«Τo Maloma προέρχεται από τη λέξη μηλογαλακτική ζύμωση, όπως η ζύμωση που γίνεται για την παραγωγή του κρασιού» λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Γιώργος Αθανασόπουλος, εξηγώντας παράλληλα ότι «η ζύμωση αυτή αφορά στη μεταμόρφωση του μηλικού οξέος σε γαλακτικό οξύ, με τη βοήθεια διάφορων ενζύμων. Εφευρέθηκε κατά τη διάρκεια της προϊστορίας και είναι η παλαιότερη μέθοδος συντήρησης. Μια οικολογική συνήθεια που τώρα έχει γίνει η βάση της υγιεινής μαγειρικής. Θέλαμε λοιπόν στο εστιατόριο μας να δώσουμε τη δυνατότητα στους γευσιγνώστες να ανακαλύψουν καινούργιες γεύσεις» καταλήγει.

Κι αν αναρωτιέται κανείς για την μακρινή σχέση του «Maloma» με τον Πειραιά, οι ασχολούμενοι με τη ναυτιλία ας προσέξουν το επίθετο του ανερχόμενου σεφ.
Ο Γιώργος Αθανασόπουλος είναι γιος του Νάσου Αθανασόπουλου που έχει γεννηθεί στον Πειραιά, εργάστηκε για χρόνια στην Κομισιόν κι επέστρεψε πριν είκοσι περίπου χρόνια στην Ελλάδα για να «στήσει» τον Οργανισμό Λιμένος Λαυρίου και διετέλεσε την περίοδο 2001-2004 διευθύνων σύμβουλος του διοικητικού του συμβουλίου!

eep logo