Βίλα Ζαχαρίου: Ιστορία χωρίς μέλλον;

villa zazariou old

Η βίλα Ζαχαρίου είναι ένα από τα τρία κουφάρια/ γιαπιά που άφησε στον Πειραιά ο Αριστείδης Σκυλίτσης και η χούντα. Ο δήθεν «καλύτερος δήμαρχος» που πέρασε από την πόλη, σε μια κρίση μεγαλομανίας, αγνοώντας οικονομικά δεδομένα και αδιαφορώντας για κάθε θεσμική και νομική πραγματικότητα, σχεδόν παράλληλα γκρέμισε την παλιά αγορά αναγείροντας τον Πύργο, έδιωξε την Ράλλειο Σχολή φτιάχνοντας το Γιαπί που στέκει δίπλα στο Δημοτικό Θέατρο και γκρέμισε την Βίλα Ζαχαρίου φτιάχνοντας ένα ακόμη γιαπί στην Καστέλα.

Για το πρώτο γιαπί, τον Πύργο, μετά από 50 χρόνια επιτέλους βρέθηκε λύση. Και καλώς εχόντων των πραγμάτων σε λίγους μήνες θα έχουμε ένα τοπόσημο στο λιμάνι. Η διοίκηση Μώραλη που πιστώνεται αυτή την λύση, ίσως μπορέσει να πιστωθεί μια λύση και για το γιαπί της Ραλλείου, να προχωρήσει το σχέδιο της «διπλής ανάπλασης – Δημαρχείο στη Ράλλειο και ξενοδοχείο το σημερινό δημαρχείο! Εδώ να σημειωθεί ότι δεν φταίει η ίδια για την καθυστέρηση, καθώς θα μπορούσαν να είχαν πάει εκεί τα Δικαστήρια εάν η προηγούμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ δεν έδειχνε πρωτοφανή αβελτηρία.

«Η βίλα Ζαχαρίου ήταν ένα από τα πιο όμορφα κτήρια που δέσποζαν σε μια βραχώδη άκρη του όρμου της Μουνυχίας (πρώην Τουρκολίμανου και σημερινού Μικρολίμανου) ήταν η Έπαυλη του Αλέξανδρου Ζαχαρίου», όπως γράφει ο ιστοριοδίφης – ερευνητής Στέφανος Μίλεσης, «όταν την επισκέφθηκε ο Ελευθέριος Βενιζέλος εντυπωσιάστηκε από τη μοναδική της θέση καθώς έμοιαζε με καράβι που έσχιζε τα κύματα». Ένα ακόμα σημείο εντυπωσιασμού της Έπαυλης ήταν οι κρεμαστοί κήποι που η Γερμανίδα σύζυγος του Αλέξανδρου, η Αυγούστα, έκανε να ανθίζουν σε πείσμα της θαλασσινής αρμύρας που κάλυπτε το οίκημα.

Αυτή την υπέροχη Βίλα γκρέμισε ο Σκυλίτσης, αγνοώντας την διαθήκη του ιδιοκτήτη ο οποίος την παραχωρούσε στο ομώνυμο ίδρυμα για να στεγάσει άπορους ηθοποιούς.

Η Βίλα μένει πλέον γιαπί στο ωραιότερο σημείο της Καστέλας. Ο εκάστοτε δήμαρχος Πειραιά είναι πρόεδρος του Ιδρύματος. Στο παρελθόν κάποιες προσπάθειες να ξεπεραστούν τα γραφειοκρατικά εμπόδια ώστε να ολοκληρωθεί και να αξιοποιηθεί η Βίλα δεν ευοδώθηκαν.

Παραμένει ίσως μια μεγάλη πρόκληση της θητείας Μώραλη να προωθήσει μια λύση και για τη Βίλα Ζαχαρίου. Αν τα καταφέρει κι επιτύχει «τρία στα τρία» θα ξέρουμε ποιος δικαίως θα θεωρηθεί ο δήμαρχος που θα έχει επουλώσει μισό αιώνα μετά τις πληγές της χούντας. Και ποιος δικαίως θα θεωρηθεί ο «καλύτερος δήμαρχος» του Πειραιά!

Pin It

eep logo