Παλατάκι/ΟΛΠ: Μια σημαντική προσφορά και μια λεπτή διευκρίνιση...

palataki xoros krouazieras

Οι φωτογραφίες μιλούν από μόνες τους. Εκεί που για λίγο διάστημα στοιβάζονταν αυτοκίνητα και γενικότερα υπήρχε μια έκταση τσιμέντου, στο Παλατάκι, στον χώρο της κρουαζιέρας, θα δημιουργηθεί, όπως έχει ήδη γράψει το Portnet, ένα πάρκο, μια πρότυπη παιδική χαρά, ποδηλατόδρομος και ελεύθερο παρκινγκ 50 θέσεων σε μια έκταση συνολικά 10 στρεμμάτων, ανοιχτή για τους πολίτες.

palataki katopsi 1

palataki autokinita

Πρόκειται για κίνηση της ΟΛΠ ΑΕ/ Cosco, στη λογική της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης και της ανταπόδοσης της υπεραξίας της επένδυσής της στο λιμάνι του Πειραιά προς την πόλη. Αναμφισβήτητα, θετική κίνηση.

Εδώ αναφύεται ένα ζήτημα. Ο συγκεκριμένος χώρος, το Παλατάκι, κάτω από το Χατζηκυριάκειο, αποσπάστηκε από τον Δήμο Πειραιά και παραδόθηκε στον ΟΛΠ με αναγκαστικό νόμο του Ελευθερίου Βενιζέλου, όταν, κατά τη διάρκεια της πρωθυπουργίας του 1928-1932, ιδρύθηκε ο Οργανισμός εν ονόματι του δημοσίου συμφέροντος. Ο ΟΛΠ πλέον δεν είναι δημόσιος και στο γεγονός αυτό εδράζεται η διεκδίκηση εκ μέρους του Δήμου Πειραιά της περιοχής. Το ερώτημα που προκύπτει όθεν είναι: με την αποδοχή του πάρκου, παραιτείται ο Δήμος της διεκδικήσεως;

Η απάντηση στην σχετική ερώτηση που ετέθη από το Portnet στη δημοτική αρχή Μώραλη είναι κατηγορηματικά Όχι! Την προσφορά του πάρκου προς την πόλη την κάνει ο ενοικιαστής του χώρου, Cosco/ΟΛΠ. Η διεκδίκηση του Δήμου Πειραιά από το ελληνικό δημόσιο/Πολιτεία υφίσταται και εξακολουθεί να υφίσταται!

eep logo