Ο "μαραθώνιος" της Άνοιξης!

xelidonia exantlimena

Τα χελιδόνια φέρνουν την άνοιξη! Αυτό το ξέρουμε όλοι. Πόσοι γνωρίζουμε όμως ότι πολλές φορές αυτή η χαρμόσυνη άφιξη είναι ένας δύσκολος μαραθώνιος για τα χελιδονάκια;

Μπορεί όλοι να είμαστε κουρασμένοι από την Πανδημία και να προσμένουμε μιαν "ανάσταση", έχοντας λίγες ελπίδες μπας και πάμε στα χωριά και τα νησιά μας, αλλά διαβάστε παρακάτω και την ταλαιπωρία των πρώτων χελιδονιών που φτάσανε στην Λέσβο.

"Σύμφωνα με το Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης Καλλονής, τα χελιδόνια, έχοντας κάνει ήδη ένα πολύ απαιτητικό ταξίδι (διασχίζοντας την έρημο Σαχάρα και μετά τη Μεσόγειο Θάλασσα!) έφτασαν στη Λέσβο με πολύ άσχημο καιρό και χωρίς κατάλληλες καιρικές συνθήκες για να συνεχίσουν. «Ο Νοτιάς ευνοεί το ταξίδι τους, ενώ ο Βοριάς τα καθηλώνει... Εξαντλημένα και με μεγάλη ανάγκη να ανακτήσουν ενέργεια θα τα δούμε κατά εκατοντάδες να τρέφονται στους υγροτόπους του νησιού. Ας σκεφτούμε ποιες θερμοκρασίες περιβάλλοντος άφησαν πίσω τους στην Αφρική και ποιες έχουν να αντιμετωπίσουν τις τελευταίες μέρες!» λέει η περιβαλλοντολόγος Ελένη Γαληνού.

«Πολύ συχνά, και ιδίως νωρίς το πρωί, μπορεί να τα βρούμε να κάθονται στο οδόστρωμα, προσπαθώντας να ζεσταθούν, καθώς τα στερεά σώματα (άσφαλτος) απορροφούν τις ακτίνες του ήλιου και ζεσταίνονται πιο γρήγορα από ότι ο αέρας. Στην κατάσταση αυτή τα πουλιά (πολλά κοιμούνται!) μπορεί να μην είναι σε θέση να αντιδράσουν και να πετάξουν όταν ένα αυτοκίνητο τα πλησιάσει και είναι σημαντικό όλοι να φροντίσουμε και να τα προσπεράσουμε αργά και προσεκτικά» λέει."

eep logo