Ρεκόρ Μώραλη!

moralis grafeio

Όπως και να έχει, όποτε κι αν γίνουν οι επόμενες δημοτικές εκλογές (κανονικά Ιούνιο 2023, αλλά υπάρχει φήμη και για παράταση μέχρι τον Οκτώβριο του ίδιου έτους), ο Γιάννης Μώραλης θα έχει σπάσει το ρεκόρ και θα είναι ο μακροβιότερος δήμαρχος του Πειραιά. Μεταπολιτευτικά, μόνο ο Στέλιος Λογοθέτης και ο Χρήστος Αγραπίδης κατάφεραν να εκλεγούν δυο συνεχόμενες φορές δήμαρχοι, κάτι που πέτυχε κι ο Γιάννης Μώραλης, με τη διαφορά ότι η πρώτη του θητεία ήταν πενταετής κι έτσι συνολικά θα φτάσει τα 9 χρόνια στον δημαρχιακό θώκο.

Θα μπορούσε να σηματοδοτεί αυτό μια «κόπωση» και ενδεχομένως αναζήτηση ενός πολιτικού μέλλοντος σε κάποιο άλλο πεδίο; Η απάντηση στην ερώτηση για τον σημερινό δήμαρχο του Πειραιά είναι «όχι»!
Δεν είναι μόνο ότι άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να διεκδικήσει τρίτη θητεία, μιλώντας στο Κανάλι Ένα, αυτή ήταν μια διπλωματική/διακριτική απάντηση. Είναι και το γεγονός ότι ο ίδιος σχεδιάζει παρεμβάσεις στον Δήμο, που εκ των πραγμάτων ξεπερνούν τα όρια της σημερινής του θητείας. Επιπλέον, το 2022-23, λίγο πριν τις δημοτικές εκλογές, στον Πειραιά θα έχει φτάσει επιτέλους το μετρό – και νωρίτερα το τραμ – ενώ βάσει της σχετικής σύμβασης θα έχει ολοκληρωθεί και θα έχει αρχίσει να λειτουργεί ο «Πύργος» στο λιμάνι. Και παράλληλα, μικρότερες και μεγαλύτερες παρεμβάσεις, όπως η ανάπλαση στο Τουρκολίμανο, στον Άγιο Διονύσιο, ίσως στην Πειραϊκή, σίγουρα θα έχουν αλλάξει το πρόσωπο της πόλης.

Φυσιολογικά, ένα τέτοιο ευνοϊκό τοπίο θα ήθελε να εκμεταλλευτεί πολιτικά κάθε δήμαρχος. Βεβαίως υπάρχουν και κυκλοφορούν σε πολιτικά-δημοσιογραφικά γραφεία φήμες για ανάμειξη στην κεντρική πολιτική – κάποιοι μιλούν και για ηγετικό ρόλο στο ΚΙΝΑΛ και την ευρύτερη κεντροαριστερά. Ο ίδιος πάντως σε συνομιλητές του υπογραμμίζει ότι δεν ενδιαφέρεται για κάποιον τέτοιο ρόλο, αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα προσπαθήσει να είναι ο πρώτος δήμαρχος Πειραιά που θα κάνει τρίτη συνεχόμενη θητεία.

eep logo