Λοξή ματιά στην κάλπη!

kalpi

Ο ανασχηματισμός που ανακοινώθηκε το μεσημέρι της Δευτέρας πιθανότατα θα καταγραφεί ως ο ανασχηματισμός των υφυπουργών και της αποπομπής του Τάκη Θεοδωρικάκου. Από την άποψη αυτή μπορεί να ξεχαστεί πολύ γρήγορα. Καθώς όμως «χαϊδεύει» το δεξιό ακροατήριο της ΝΔ και «θαμπώνει» το μεταρρυθμιστικό προφίλ της κυβέρνησης μπορεί να θεωρηθεί και ως ένα εμμέσως προεκλογικός ανασχηματισμός. Επιστρατεύοντας βουλευτές από όλη την χώρα, ιδίως σε θέσεις υφυπουργών ο Κυριάκος Μητσοτάκης μοιάζει να «κλείνει το μάτι» στην εκλογική του βάση και να δείχνει προς την κάλπη. Τις κάλπες, για την ακρίβεια, αφού μόνο έτσι μπορεί να «κάψει» την απλή αναλογική.

Το ερώτημα που προκύπτει όθεν είναι αν αυτή η δεξιά στροφή θα αφήσει «ακάλυπτο» ένα σημαντικό χώρο του κέντρου που τον στήριξε ήδη πολύ πριν τις εκλογές του 2019 και εξακολουθεί να τον στηρίζει. Είναι το ακροατήριο εκείνο που δεν ενθουσιάζεται με την ισχυροποίηση π.χ του Μάκη Βορίδη. Είναι το κοινό που αποστρέφεται τον ΣΥΡΙΖΑ και δεν εμπιστεύεται το ΚΙΝΑΛ της Φώφης Γεννηματά. Κι επειδή οι εκλογές εκεί κρίνονται – στον χώρο του κέντρου- είναι το κοινό που δίνει την νίκη.

Ο κόσμος αυτός πιθανότατα θα παρακολουθήσει επιφυλακτικά τις κινήσεις της νέας κυβέρνησης. Θα είναι αυστηρός κριτής της πορείας του εμβολιασμού, της επανέναρξης του Τουρισμού, της αξιοποίησης των κοινοτικών κονδυλίων και της ανάκαμψης της οικονομίας. Αν όλα αυτά γίνουν με την παρούσα κυβέρνηση ή δεν παραπεμφθούν στην …επόμενη. Μετά τις κάλπες της άνοιξης.

Ν.Α.

eep logo