Πειραιάς: Περίεργα γενέθλια…

peiraias aerophoto

Ήταν 23 Δεκεμβρίου του 1835, όταν με βασιλικό διάταγμα ιδρύθηκε ο Δήμος Πειραιά. Όταν δηλαδή, ουσιαστικά ενοποιήθηκαν οι «δήμοι», συνοικίες επί της ουσίας, των «Χίων Πειραιώς» και «Υδραίων Πειραιώς». Κάπως έτσι επανιδρύθηκε –μετά από σχεδόν 2000 χρόνια σιωπής – ο δήμος του μεγαλύτερου λιμανιού της χώρας.

Η πανδημία, γύρω από την οποία στρέφεται η προσοχή όλων, ιδιαίτερα αναμένοντας και ευχόμενοι την επιτυχή επιχείρηση εμβολιασμού ώστε να βγούμε από αυτό τον εφιάλτη που ζούμε, έπαιξε προφανώς τον ρόλο της για το ότι λίγοι και αργοπορημένα θυμήθηκαν τα γενέθλια του Πειραιά.

Από την άλλη, αν το 2020 ήταν από τις χειρότερες χρονιές, είναι ακριβώς το εμβόλιο που μπορεί να υποσχεθεί ότι το 2021 θα είναι ελπιδοφόρο. Αν υπολογίσουμε λοιπόν ότι η γενέθλια ημέρα του Πειραιά τοποθετείται στην 23η Δεκεμβρίου με βάση το Ιουλιανό (παλαιό) ημερολόγιο, τότε με το Γρηγοριανό (νέο) ημερολόγιο τα 185α γενέθλια της πόλης πρέπει να πέφτουν στο πιο αισιόδοξο 2021. Για την ακρίβεια στις 4 Ιανουαρίου. Οι πρώτοι εμβολιασμοί θα έχουν αρχίσει κι ας κρατηθούμε να πούμε τότε «Χρόνια Πολλά» στο μεγάλο λιμάνι!