Λαφρύν το χώμαν ντο σκεπά’ει ’σε, Σταυρίκο Παπαβραμίδη!

papavramidis stavrikos

Η Ένωση Ποντίων Πειραιώς-Κερατσινίου-Δραπετσώνας με βαθύτατη θλίψη αποχαιρέτησε ένα ιστορικό μέλος της, τον Σταύρο (Σταυρίκο) Παπαβραμίδη, που έφυγε στον ύπνο του ξημερώματα του Σαββάτου 21 Νοεμβρίου, σε ηλικία 105 ετών!
Η κηδεία του έγινε στο νεκροταφείο Σχιστού …με τη σημαία της Ένωσης Ποντίων Πειραιώς να σκεπάζει το φέρετρό του.

Πρόσφυγας από τον Πόντο, με καταγωγή από την Κρώμνη, εγκαταστάθηκε το 1923 στην Κρεμμυδαρού της Δραπετσώνας και έκτοτε αποτελεί τον ζωντανό μάρτυρα της ιστορίας της πόλης αλλά και της Ένωσής μας, της οποίας ήταν ενεργό μέλος. Έμειναν στην ιστορία οι εκδηλώσεις που συντόνιζε ως υπεύθυνος Δημοσίων Σχέσεων αλλά και κονφερανσιέ, εκεί στα μέσα του προηγούμενου αιώνα, με κορυφαία ίσως αυτήν που έλαβε χώρα στην αίθουσα εκδηλώσεων της Ένωσης Ποντίων Πειραιώς τον Αύγουστο του 1960 με τον «συμπατριώτη μας Στέλιο Καζαντζίδη», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε η αφίσα του συλλόγου. Στην ίδια «αλησμόνητη βραδιά» συμμετείχαν επίσης η Μαρινέλλα, η Πόλυ Πάνου, ο Κωστάκης κ.ά., ενώ γύρω από το κτήριο της Ένωσης είχε δημιουργηθεί ένας πανζουρλισμός, όπως με ενθουσιασμό μας περιέγραφε ο ίδιος ο Σταυρίκος, ο αιώνιος έφηβος, στην τελευταία συνεργασία μας, τον περασμένο Μάιο, για τις ανάγκες του δημιουργικού ντοκιμαντέρ με δισδιάστατο κινούμενο σχέδιο για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, με τίτλο «Two miles from home» της Τζούλιας Σπυροπούλου.

Ένας άνθρωπος με απίστευτα επικοινωνιακά χαρίσματα, δεν αρνήθηκε ποτέ να μοιραστεί τις μνήμες και τις εμπειρίες του από τον ξεριζωμό, την προσφυγιά, τα περιπετειώδη πρώτα χρόνια της εγκατάστασής του στην Ελλάδα. Όπως δεν αρνήθηκε στους νέους της ορχήστρας «1919» να χαρίσει τον γραφικό του χαρακτήρα για το λογότυπό της!

*από ανάρτηση του Τάκη Αβραμίδη

Pin It

eep logo