Το Πολυτεχνείο ζει!

polytecneio a lykeio peiraia

Η φωτογραφία θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και «ντοκουμέντο».
Είναι 17 Νοεμβρίου του 1979 και οι τελειόφοιτοι του Β’ Γυμνάσιου Αρρένων Πειραιώς (μόλις μετονομασθέν σε Α’ Λύκειο Πειραιά), φεύγουν από το Σχολείο, στην Αφεντούλη, στου Βρυώνη του Πειραιά, μετά την γιορτή για το Πολυτεχνείο, παρά την σχετική απαγόρευση από την Λυκειάρχη.
Διασχίζουν την Ηρώων Πολυτεχνείου ( Β. Κωνσταντίνου ακόμη τότε), περνούν από το Δημοτικό κατεβαίνουν στο λιμάνι και με τον Ηλεκτρικό φτάνουν στην Ομόνοια κι από εκεί στο Πολυτεχνείο.

Για την ιστορία, ας σημειωθεί ότι διακρίνονται δύο επιφανείς Πειραιώτες. Το παιδί με το καφέ πουλόβερ και τα γυαλιά στο κέντρο της φωτογραφίας είναι ο πρόεδρος του Γ1 (δεν υπήρχαν 15μελή ακόμη) Δημήτρης Αμπατιέλος, εθνολόγος, επιστημονικός συνεργάτης σε Μουσείο Ανθρωπιστικών Επιστημών στη Δρέσδη και θείος του σημερινού γραμματέα της ΚΝΕ Νίκου Αμπατιέλου (Νίκο λέγαν και τον πατέρα του Δημήτρη).
Και δίπλα του ο μικροκαμωμένος νεαρός με τα πυκνά μαύρα μαλλιά που φαίνεται ότι φωνάζει κάποιο σύνθημα είναι ο αργυροχρυσοχόος Αντώνης Μπενέτος ( ο μικρότερος γιος της γνωστής πειραιώτικης οικογένειας, που έχει δώσει αντινομάρχες και αντιδημάρχους κατά το παρελθόν). Σήμερα ο Αντώνης είναι σύμβουλος του δημάρχου Κερατσινίου – Δραπετσώνας Χρ. Βρεττάκου και τότε γραμματέας της οργάνωσης της ΚΝΕ στο Σχολείο.

Τα χρόνια περάσανε, τα δεδομένα αλλάξανε, αλλά η φλόγα της ημέρας παραμένει ζωντανή. Έστω – ειδικά για φέτος- και με αποστάσεις…