Λαφαζάνης όπως Σημίτης και Παπαπολίτης!

lafazanis

Πολλά έχουν γραφτεί και φυσικά θα γραφτούν ακόμη περισσότερα για τον Παναγιώτη Λαφαζάνη και την «Λαϊκή Ενότητα» του, το κόμμα που ίδρυσε με τους αποχωρήσαντες από τον ΣΥΡΙΖΑ. Εκείνο που δεν είναι ιδιαίτερα γνωστό είναι ότι ο «πολιτογραφημένος» Πειραιώτης (εκλέγεται από το 1996 στην Β' Πειραιά) Π. Λαφαζάνης ως πρόεδρος της «ΛΑΕ» γίνεται ο τρίτος Πειραιώτης πολιτικός αρχηγός κόμματος μετά τον Κώστα Σημίτη του ΠΑΣΟΚ και τον Σάββα Παπαπολίτη της ΕΠΕΚ !
Κι αν για τον κ. Σημίτη που εκλέχτηκε πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ το 1996 και κυβέρνησε οκτώ χρόνια τα πράγματα είναι γνωστά, αφού η ιστορία είναι σχετικά πρόσφατη, αξίζει να θυμηθεί κανείς την ιστορία του δικηγόρου Πειραιά Σάββα Παπαπολίτη (1911 - 7 Οκτωβρίου 1973), πατέρα του μετέπειτα γνωστού βουλευτή της Ένωσης Κέντρου και της ΝΔ Σωτήρη. Με πλούσια αντιστασιακή δράση κατά των Γερμανών κατακτητών στη διάρκεια της Κατοχής ο Σάββας Παπαπολίτης εξελέγη το 1951 βουλευτής του Πειραιά και Νήσων με την ΕΠΕΚ (Εθνική Προοδευτική Ένωσις Κέντρου) του Ν. Πλαστήρα, ανέλαβε υπουργός Εμπορίου (1951-1952), στις εκλογές του 1952 επανεξελέγη, διορίστηκε κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΕΠΕΚ και γενικός γραμματέας του Κόμματος. Μετά δε το θάνατο του Πλαστήρα ο Σάββας Παπαπολίτης εξελέγη πρώτος μέλος της διοικούσας τριμελούς επιτροπής της ΕΠΕΚ (1953-1956) και πρόεδρος το 1956, συμμετείχε στις εκλογές υπό τον συνασπισμό Δημοκρατική Ένωσις κερδίζοντας 16 έδρες στη Βουλή και στη συνέχεια συμμετείχε στην ίδρυση της Ένωσης Κέντρου εκλεγόμενος βουλευτής συνεχώς μέχρι την κατάλυση της Δημοκρατίας από τη χούντα, ενώ για άλλες δύο φορές διετέλεσε υπουργός Εμπορίου (1963) και (1964-1967).
Λαφαζάνης, Σημίτης και Παπαπολίτης έχουν κοινό σημείο ότι και οι τρεις έχουν αντιστασιακές δάφνες - οι δυο πρώτοι επί χούντας, ενώ ο πατέρας Σημίτη ήταν βουλευτής Πειραιά στην ΠΕΑΕΑ, την «Βουλή» της κυβέρνησης του βουνού, ο τρίτος επί γερμανικής Κατοχής. Πάντως Λαφαζάνης, Σημίτης και Παπαπολίτης έχουν ένα ακόμη κοινό: κανείς από τους τρεις τους δεν γεννήθηκε στον Πειραιά, αλλά ο Σάββας Παπαπολίτης που γεννήθηκε στη Μάκρη της Μικράς Ασίας, αν και καταγόταν από την ιστορική οικογένεια Παπαπολίτη της Ρούμελης που είχε σημαντική δράση στην Ελληνική Επανάσταση του 1821, ήλθε πρόσφυγας στην Ελλάδα κι εγκαταστάθηκε στον Πειραιά, διατηρώντας τις στενότερες σχέσεις ουσιαστικές σχέσεις με την πόλη.

eep logo