Για το Δημοτικό Θέατρο και το Κανάλι-1

dhmotiko theatro peiraia

Πριν λίγες μέρες, το Portnet κατέθεσε δημοσίως μια αιρετική άποψη για τη συγχώνευση σε μια νέα δημοτική εταιρεία της ΔΗΡΑΠ και του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά. Ο στόχος θα ήταν διπλός.
Από τη μια η εξασφάλιση αυτονομίας, με δικό του προϋπολογισμό για το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά και από την άλλη, η αναζήτηση μιας νέας ταυτότητας για το Κανάλι-1, που θα μπορούσε να μετατραπεί σε ραδιόφωνο πολιτισμού.

Δυστυχώς όμως, υπάρχει μια σειρά γραφειοκρατικών προβλημάτων που πρέπει να ξεπεραστούν.

Ο ΟΠΑΝ (στον οποίο υπάγεται σήμερα το Δημοτικό) είναι νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου. Η ΔΗΡΑΠ, που έχει το Κανάλι-1, είναι νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου. Επιπλέον στον ΟΠΑΝ, από την εποχή των Μνημονίων το 2011, μπήκαν στις αρμοδιότητές του και οι πολιτιστικές δράσεις. Για να προχωρούσε η ιδέα του Portnet θα έπρεπε να άλλαζε το καταστατικό το ΟΠΑΝ, να αφαιρούνταν οι πολιτιστικές δράσεις και στη συνέχεια αυτές να μεταφέρονταν στη ΔΗΡΑΠ-ΔΘΠ. Μπλέξιμο.

Ανάλογο μπλέξιμο υπάρχει για παράδειγμα με το Παπαστράτειο και άλλους αθλητικούς χώρους, που την ίδια ακριβώς περίοδο, το 2011, η διοίκησή τους ενοποιήθηκε με το αθλητικό κέντρο Αγίου Κοσμά σε ένα Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου, αλλά παρέμενε αυτόνομο το ΣΕΦ, ως Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου.

Σε κάθε περίπτωση, ο ίδιος ο δήμαρχος Γιάννης Μώραλης στην πρόσφατη συνέντευξη-παρουσίαση του προγράμματος του ΔΘΠ αποκάλυψε ότι τον προβληματίζει το έλλειμμα που συνιστά η μη αυτόνομη Διοίκηση του Θεάτρου και έθεσε αυτό το πρόβλημα σε πρόσφατη συνάντησή του με τον υπουργό και τον υφυπουργό Εσωτερικών. Οπότε το θέμα μένει ανοιχτό και αναζητείται λύση…

 

eep logo