Τα υφασμάτινα κουμπιά, οι «Λουδίτες», οι πεταλωτές και οι αντιδράσεις για την Cosco!

koumpia yfasmatina

Αναχρονισμός: «διατήρηση ή επαναφορά ενός ξεπερασμένου στοιχείου». Δηλαδή, το ακριβώς αντίθετο του εκσυγχρονισμού.

Οι «Λουδίτες» έσπαγαν στον Νόττινχαμ και στη συνέχεια σε όλη τη Βρετανία τους ηλεκτροκίνητους αργαλειούς και τις μηχανές ραψίματος που είχαν εφευρεθεί. Κάπου μεταξύ 1811-1813, οι υφαντουργοί εκείνοι της Αγγλίας εξεγέρθηκαν κατά των μηχανημάτων της Βιομηχανικής Επανάστασης.

Έναν αιώνα αργότερα, στην Αθήνα καταγράφεται απεργία πεταλωτών γιατί, λόγω της εισαγωγής αυτοκινήτων ιδιωτικής και δημοσίας χρήσεως για τις μεταφορές του αστικού πληθυσμού, η αξία των αλόγων και της μεταφορικής τους δυνατότητας μειώνεται και βρίσκονταν εμπρός στο φάσμα της ανεργίας.

Ακόμη έναν αιώνα αργότερα, σήμερα, όλα αυτά δεν φαίνονται μόνο αστεία και ξεπερασμένα. Δείχνουν το αδιέξοδο διεκδικήσεων – εναγωνίων και ανθρωπίνων ενδεχομένως – που πάντως στέκονται απέναντι στην κίνηση της Ιστορίας. Και γι΄ αυτό είναι ξεπερασμένες.

Την Ιστορία δεν πρέπει να την διαβάζουμε μόνο για να μάθουμε τι έγινε, αλλά κυρίως γιατί μέσω αυτής μπορούμε να καταλάβουμε τι μπορεί να συμβεί...

*Γαλλία. Έτος 1666. Οι ράφτες άρχισαν να φτιάχνουν κουμπιά από ύφασμα, πράγμα ανήκουστο, προκαλώντας την έντονη αντίδραση της συντεχνίας κατασκευής κουμπιών, που απαίτησε τον άμεσο τερματισμό αυτής της παρέκκλισης. Η διαμάχη προκάλεσε την παρέμβαση της κυβέρνησης: επέβαλε αυστηρά πρόστιμα στους επαναστάτες ράφτες, προκειμένου να αναχαιτίσει τον επικίνδυνο αυτό νεοτερισμό με τα υφασμάτινα κουμπιά, ο οποίος απειλούσε μια κατεστημένη και ανθηρή βιομηχανία.
Ωστόσο, τα πρόστιμα δεν ικανοποίησαν τους επόπτες της συντεχνίας κουμπιών. Απαίτησαν από την κυβέρνηση να τους δώσει το δικαίωμα να ερευνούν στα σπίτια του κόσμου και τις ντουλάπες τους και να τους επιβάλλουν πρόστιμα αν εντόπιζαν υφασμάτινα κουμπιά, ακόμα και να συλλαμβάνουν στη μέση του δρόμου όλους όσους φορούσαν τα ανατρεπτικά αυτά κουμπιά.

Η ιστορία αυτή μου ήρθε στο μυαλό διαβάζοντας για την επανάσταση που σιγοκαίει στο λιμάνι του Πειραιά, επανάσταση κατά της ψηφιοποίησης της διαδικασίας διαχείρισης των εγγράφων διακίνησης των εμπορευμάτων που προωθεί η Cocsco.

Ποιοι αντιδρούν στην ψηφιοποίηση; Πολλοί, με πρώτους-πρώτους τους εκτελωνιστές, οι οποίοι φοβούνται ότι με το νέο ηλεκτρονικό σύστημα ο ρόλος τους θα είναι περιττός και θα χάσουν τις δουλείες του, ζητώντας την κατάργηση της ηλεκτρονικής εφαρμογής της Cosco.

*από τον Εκήβολο του euro2day

 

eep logo