Αφαία: Υπουργείο Πολιτισμού και Περιφέρεια τώρα «τρέχουν»!

afaia temple

Έντονη κινητικότητα παρατηρείται, μόλις ένα 48ωρο μετά τα δημοσιεύματα (και του Portnet) σχετικά με τον μη φωτισμό του ναού της Αφαίας στην Αίγινα, λόγω μη συμφωνίας του υπουργείου Πολιτισμού και της Περιφέρειας σχετικά με την κυριότητα του έργου.

Πληροφορίες του Portnet αναφέρουν ότι κορυφαίο στέλεχος του υπουργείο Πολιτισμού επικοινώνησε με τον Πρόεδρο των Ξενοδόχων Αίγινας Στ.Καλαμάκη, προσπαθώντας να τον πείσει ότι γίνεται ότι είναι δυνατόν για να προχωρήσει το έργο του ηλεκτροφωτισμού. Παράλληλα, με επιστολή της η Περιφέρεια Αττικής κάνει λόγω για «δήθεν αντιδικία» και υποστηρίζει –μεταξύ άλλων - ότι έχει εξασφαλιστεί κονδύλι για τη μελέτη του φωτισμού και την ανάδειξη του ναού.

Με βάση τα παραπάνω, θα έλεγε κάποιος ανυποψίαστος ότι δεν υπάρχει τελικά κάποιο ζήτημα. Η αλήθεια όμως φαίνεται να είναι διαφορετική. Σύμφωνα με πληροφορίες, το γραφείο του πρωθυπουργού, μετά από εντολή του ίδιου του Κυριάκου Μητσοτάκη, έδωσε αυστηρή εντολή να ξεπεραστεί κάθε γραφειοκρατικό εμπόδιο και να ξεκινήσει άμεσα το έργο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ναός της Αφαίας, παρά το ότι δεν έχει αναδειχθεί επαρκώς, δέχεται περίπου 100.000 επισκέπτες ετησίως! Αποτελεί δε έναν από τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους, μετά τον Παρθενώνα και τον ναό του Ποσειδώνα στο Σούνιο, της Αττικής, αλλά και ολόκληρης της Ελλάδας.

Υπενθυμίζεται τέλος ότι η τελευταία φάση αυτής της εκκρεμότητας και της αντιδικίας ΥΠΠΟ και Περιφέρειας μετράει σχεδόν δέκα χρόνια, ενώ ακόμη πιο πίσω, το 1999, η κυβέρνηση Σημίτη είχε εντάξει τον φωτισμό του ναού εν όψει Ολυμπιακών Αγώνων στο σχεδιασμό της, μαζί με τον Ναό του Ποσειδώνα, ο φωτισμός του οποίου ευτυχώς έγινε. Αλλά η υπόθεση πάει ακόμη πιο πίσω και φτάνει στο 1985, όταν η αείμνηστη Μελίνα Μερκούρη είχε διαθέσει απευθείας από τον λογαριασμό του υπουργείου 5 εκατομμύρια δραχμές για την υλοποίηση του έργου.

Να δούμε πόσα χρόνια τελικά θα χρειαστούν για να ηλεκτροφωτιστεί τα βράδια ο περίφημος αυτός αρχαίος ναός…

eep logo