Πίσω από τον ανασχηματισμό…

vouli anthropoi

Μπορεί οι «διορθωτικές κινήσεις» στην κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη να μην εντυπωσίασαν, αλλά υπήρξαν κάποια στοιχεία σ’ αυτές που έχουν ενδιαφέρον.

Η αναμενόμενη ούτως ή άλλως αναβάθμιση του Θόδωρου Σκυλακάκη που προέρχεται από τη φιλελεύθερη «Δράση», η οποία μπορεί και να αναγνωστεί ως «κούρεμα» των αρμοδιοτήτων του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα, αφού ο αναπληρωτής του θα προΐσταται πολιτικά της προσπάθειας αξιοποίησης και απορρόφησης του τεράστιου πακέτου των 72 δις που αναμένει η χώρα τα επόμενα χρόνια από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ένα άλλο σημείο που ξεχωρίζει είναι η είσοδος στην κυβέρνηση στη θέση του υφυπουργού Εργασίας, του καθηγητή Πάνου Τσακλόγλου, ο οποίος είναι γνωστό ότι προέρχεται πολιτικά από τον ευρύτερο χώρο της κεντροαριστεράς (εκτός των άλλων είχε διατελέσει σύμβουλος των πρωθυπουργών Γ. Παπανδρέου και Λ. Παπαδήμα, ενώ προ οκταετίας εθεωρείτο προσκείμενος στην τότε ΔΗΜΑΡ). Δείγμα ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνεχίζει σταθερά τα πολιτικά ανοίγματά του προς τον χώρο του κέντρου και της κεντροαριστεράς.

ΥΓ1
Ένα (αρνητικό) για τα Πειραϊκά δεδομένα από αυτόν τον μίνι ανασχηματισμό είναι ότι για άλλη μια φορά, κανένας από τους επτά σε Α΄ και Β΄ Πειραιά βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, δεν κρίθηκε ικανός να στελεχώσει – έστω σε θέση υφυπουργού την κυβέρνηση.

ΥΓ2
Αν κάποιος από τους παραπάνω πρέπει να θεωρείται ιδιαίτερα αδικημένος, είναι ο πρώτος βουλευτής της ΝΔ στην Α΄ Πειραιά και Νήσων Κώστας Κατσαφάδος.
Η περίπτωσή του είναι ξεχωριστή για πολλούς λόγους. Θυμίζει την «αδικία» που υφίστατο ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος σάρωνε στη Β΄ Αθηνών και δεν μπήκε ποτέ στις κυβερνήσεις του τότε πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή, έγινε για πρώτη φορά υπουργός επί Αντώνη Σαμαρά του 2012. Ο Κώστας Κατσαφάδος είναι μόλις 41 ετών και εκλέγεται συνεχώς από το 2012 στα 33 του!
Ήταν ο μοναδικός βουλευτής της ΝΔ στην Περιφέρεια κατά τα χρόνια της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και στις τελευταίες εκλογές που το κυβερνών κόμμα εξέλεξε 5 (!) βουλευτές στην Α’ Πειραιά, είχε τη μεγαλύτερη διαφορά σε ψήφους από τον δεύτερο που κατεγράφη (από τον πρώτο στον δεύτερο βουλευτή) σε οποιαδήποτε Περιφέρεια της χώρας!

eep logo