Η κωμωδία και η αθλιότητα

theatro

Η κωμωδία και η αθλιότητα

Οι δυο περιπτώσεις που ρίχνουν (κι άλλη) σκιά και λάσπη στην πολιτική ζωή της χώρας τις τελευταίες ώρες, οι καταγγελίες Χαϊκάλη και η «παρέμβαση» Βουδούρη - Παραστατίδη, μπορεί να κινούνται στον ίδιο «οχετό», αλλά έχουν σημαντικές «ποιοτικές» διαφορές.
Βεβαίως, η τζειμσμποντική υποκλοπή μιας υποτιθέμενης απόπειρας δωροδοκίας του βουλευτή των ΑΝΕΛΛ και το μοντάζ των σχετικών συνομιλιών από τον Λάκη Λαζόπουλο δίνουν ένα τόνο τουλάχιστον ελαφρότητας στην συγκεκριμένη καταγγελία, αλλά οπωσδήποτε η καταγγελία υπάρχει. Και υπάρχει ένα τεκμήριο, έστω προιόν παράνομης υποκλοπής, μηνύσεις και η παρέμβαση της Δικαιοσύνης που - εύχεται κανείς- θα οδηγήσει στη διελεύκανση της υπόθεσης. Είτε θα «δικαιωθεί» ο Χαϊκάλης , είτε θα εμφανισθεί ως κοινός σεναριογράφος μιας χαμηλού επιπέδου κωμωδίας.

Από την άλλη πλευρά η «παρέμβαση» των Βουδούρη - Παραστατίδη έχει πολύ μεγαλύτερη σημασία. Οι δύο ανεξάρτητοι βουλευτές (πρώην ΔΗΜΑΡ, πρώην ΠΑΣΟΚ ο ένας και απλώς πρώην ΠΑΣΟΚ ο άλλος), ενδιαφερόμενοι να συμπεριληφθούν στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ ουσιαστικά ποινικοποιούν μια πολιτική στάση. Φωτογραφίζουν άλλους ανεξάρτητους βουλευτές, όπως ο Λυκούδης και ο Ψαριανός, ως ουσιαστικά εξωνημένους επειδή δεν υπερψήφισαν τον προϋπολογισμό κι έδωσαν θετική ψήφο στον Σταύρο Δήμα για την Προεδρία της Δημοκρατίας. Και επιχειρούν να «τρομοκρατήσουν» τόσο τους ίδιους, όσο και οποιονδήποτε άλλον σκεφτεί να υπερψηφίσει στις επόμενες ψηφοφορίες Πρόεδρο της Δημοκρατίας. «Για να μην πέφτουν σκιές στο πολιτικό σύστημα», όπως λένε, ρίχνουν λάσπη.

Μόνο που λάσπη εκτοξεύεται ανεξέλεγκτα προς διάφορες κατευθύνσεις. Ήδη ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι και φυσικά οι ίδιοι οι θιγόμενοι μιλούν για αθλιότητα και καλούν τον ΣΥΡΙΖΑ να μην συμπεριλάβει τους Βουδούρη - Παραστατίδη στα ψηφοδέλτια του για να μην γίνει μέρος της αθλιότητας. Είναι πιθανόν ο μεγαλύτερος χαμένος από την εξέλιξη αυτή να είναι τελικά το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Αν αποκλείσει του «δύο» θα φανεί ότι σύρεται σε μια πολιτική επιλογή. Τίμια μεν στάση, αλλά καθόλου κολακευτική για ένα κόμμα εξουσίας που διεκδικεί μάλιστα να κυβερνήσει. Αν πάλι βάλει στις λίστες τους του Βουδούρη - Παραστατίδη θα εμφανιστεί να υιοθετεί μια πολιτική αθλιότητα.

Δεν θα είναι η πρώτη φορά που ο «πολιτικός γενιτσαρισμός» δημιουργεί μεγαλύτερα προβλήματα από τα οφέλη που υποτίθεται θέλει να προσφέρει στο νέο πολιτικό χώρο των «γενίτσαρων».

N.A.

eep logo