Είναι πολλά τα λεφτά. Χρειάζεται σχέδιο!

euro money

Η πρόταση της Κομισιόν είναι πραγματικά ένα νέο «σχέδιο Μάρσαλ». Και τα χρήματα για την Ελλάδα είναι πραγματικά πάρα πολλά. Είτε 32 δις ( με επιχορήγηση και χαμηλότοκο δάνειο) είτε 20-22 (μόνο μέσω επιχορήγησης) «είναι πολλά τα λεφτά, Άρη», για να θυμηθούμε την κλασική ατάκα από τον ελληνικό κινηματογράφο.

Το πιθανότερο είναι ότι την τελική απόφαση οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα την πάρουν μετά το επόμενο δίμηνο, όταν η Γερμανία θα έχει αναλάβει την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (δηλαδή,μετά την 1η Ιουλίου). Υπάρχει ευλόγως και το θέμα της υστεροφημίας της Μέρκελ, που πολύ θα ήθελε να φύγει από το δημόσιο βίο αφήνοντας ως παρακαταθήκη τα 750 δις ενός «σχεδίου Μέρκελ».

Όμως αυτό που επείγει αυτή την στιγμή είναι να υπάρξει σχέδιο απορρόφησης των χρημάτων που μας αντιστοιχούν. Κι από ότι φαίνεται τέτοιο σχέδιο μάλλον δεν υπάρχει. Που θα πάνε, που θα αξιοποιηθούν τα χρήματα;

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη, μπορεί να αισθάνεται τυχερή που θα παραλάβει ένα πακέτο – μαμούθ, το οποίο μπορεί να αλλάξει το πρόσωπο της χώρας. Αλλά, θα κριθεί ακριβώς από το αν μπορέσει να παρουσιάσει ένα συνεκτικό σχέδιο αξιοποίησης των ευρωπαϊκών κονδυλίων. Ο αναμενόμενος (αν και ευλόγως διαψευδόμενος) ανασχηματισμός θα έχει αναμφισβήτητα σχέση και με το αναζητούμενο σχέδιο αξιοποίησης του ευρωπαϊκού πακέτου.