«Εγκληματική Οργάνωση»!

dhmotiko symvoulio

Μία αξιοσημείωτη πολιτική διαφοροποίηση σημειώθηκε και στην πλειοψηφούσα παράταξη «Πειραιάς – Νικητής», κατά την διάρκεια της συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου την Δευτέρα. Συγκεκριμένα, κατατέθηκε ψήφισμα που χαρακτήριζε την «Χρυσή Αυγή» εγκληματική οργάνωση και ασκούσε κριτική στην απαλλακτική σχετική πρόταση της εισαγγελέως στην δίκη που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Στην συζήτηση που ακολούθησε ο δήμαρχος Γιάννης Μώραλης πρότεινε στον Θανάση Διαβολάκη, που κατέθεσε το ψήφισμα, να απαλειφθεί η κριτική προς την εισαγγελέα, αλλά να χαρακτηριστεί όντως «εγκληματική» η οργάνωση, κάτι που δέχτηκε, όπως και οι συνδυασμοί «Πειραιάς για Όλους», «Λαϊκή Συσπείρωση» και «Αριστερή Αντικαπιταλιστική Κίνηση».
Πλην όμως συγκεκριμένοι δημοτικοί σύμβουλοι του «Πειραιάς – Νικητής», επέμεναν και κατάφεραν τελικά στο ψήφισμα να μην υπάρχει ο όρος «εγκληματική οργάνωση». Αντίθετα στο ψήφισμα καταδικάζεται η βία «απ’ όπου και αν προέρχεται».
Εδώ να σημειωθεί ότι ο αντιδήμαρχος Δημήτρης Καρύδης διαφώνησε και τελικά ψήφισε με την μειοψηφία που υιοθέτησε τον όρο «εγκληματική οργάνωση». Εξήγησε μάλιστα ότι αυτός δεν είναι νομικός όρος, αλλά απηχεί την πολιτική άποψη – και γνώση στον ευρύτερο χώρο του Πειραιά- ότι οι φασίστες δρούσαν και χτυπούσαν στοχευμένα, όπως και στην δολοφονία του Παύλου Φύσσα.

Όπως πληροφορείται το Portnet στον «έβδομο όροφο» του δημαρχείου υπάρχει έντονη δυσαρέσκεια για τους δημοτικούς συμβούλους που δεν υπερψήφισαν την συμβιβαστική πρόταση του δημάρχου, η οποία μάλιστα ήταν αντίστοιχη σχετικού ψηφίσματος που υπερψήφισε προ ημερών και ο δήμος Αθηναίων.
Αλλά και παράγοντες της κυβέρνησης με τους οποίους επικοινώνησε το Portnet εξέφραζαν, υπό τον όρο ανωνυμίας, επίσης τον προβληματισμό τους για την στάση των δημοτικών συμβούλων αυτών – οι περισσότεροι τους είναι γνωστά τοπικά στελέχη της ΝΔ. Συγκεκριμένα έλεγαν ότι, σέβονται μεν την αυτονομία της τοπικής αυτοδιοίκησης, αλλά δεν μπορούν στελέχη του κόμματος να «θολώνουν το στίγμα» απέναντι στους Ναζί. Θύμιζαν δε ότι επί κυβέρνησης της ΝΔ οδηγήθηκε ως εγκληματική οργάνωση στην φυλακή η ηγεσία της ΧΑ, ενώ ο πολιτικός λόγος της ΝΔ απέναντι σε κάθε διχαστική ρητορική συνέβαλε να αλλάξει το πολιτικό κλίμα και στις τελευταίες εκλογές να οδηγηθεί εκτός Κοινοβουλίου το μόρφωμα της ΧΑ.

Για την ιστορία ας σημειωθεί επιπλέον ότι στο ψήφισμα που τελικά εγκρίθηκε, το Δημοτικό Συμβούλιο Πειραιά επισημαίνει ότι «αυτήν την περίοδο η δίκη της Χρυσής Αυγής πλησιάζει προς το τέλος της» και εκφράζει την εμπιστοσύνη του στη Δικαιοσύνη. H απόφασή της, τονίζει, «θα ικανοποιεί το κοινό περί δικαίου αίσθημα». Στο ψήφισμα υπογραμμίζεται ότι «μ΄αφορμή αυτήν τη δίκη, ο δήμος Πειραιά καταδικάζει απερίφραστα τα φαινόμενα φασιστικής βίας και γενικότερα κάθε μορφής βίας ανεξαρτήτως προέλευσης αυτής. Έχουμε το χρέος και τη δύναμη», τονίζεται στο ψήφισμα, «να προασπίσουμε τα δημοκρατικά δικαιώματα και την ελευθερία όλων μας. Να βάλουμε τέρμα στη φασιστική απειλή της Χρυσής Αυγής».
Επίσης, το Δημοτικό Συμβούλιο του Πειραιά δηλώνει ότι στηρίζει τις εκδηλώσεις της Παγκόσμιας Ημέρας κατά του Φασισμού και του Ρατσισμού, στις 21 Μαρτίου.

Το παραπάνω ψήφισμα εγκρίθηκε με τις ψήφους μόνο Δημοτικών Συμβούλων της πλειοψηφούσας παράταξης. Οι παρατάξεις «Πειραιάς για Όλους», «Λαϊκή Συσπείρωση» και «Αριστερή Αντικαπιταλιστική Κίνηση» κατέθεσαν και ψήφισαν ανάλογο ψήφισμα μ΄εκείνο που έχει εγκρίνει το Δημοτικό Συμβούλιο της Αθήνας. Από τις ψηφοφορίες, και για τα δυο ψηφίσματα, απείχε η παράταξη «Πειραιάς - Πόλη Πρότυπο».

eep logo